Primarii şi prefecţii din zonele cu risc de inundaţii, "în alertă maximă"
Autorităţile fac apel către locuitorii din zonele de risc să nu se aventureze pe cursurile apelor.
Articol de Petruţa Obrejan, 24 Aprilie 2014, 07:59
UPDATE Autorităţile sunt în alertă în sudul ţării unde plouă de joi dimineaţă, iar precipitaţiile ar putea duce din nou la revărsarea apelor.
Reprezentanţii Guvernului le-au solicitat prefecţilor şi primarilor să fie în alertă şi să meargă acolo unde oamenii au nevoie de ajutor.
Într-o şedinţă a Comandamentului pentru inundaţii, convocat miercuri la Guvern, vicepremierul Liviu Dragnea le-a cerut prefecţilor din judeţele afectate de inundaţii să transmită cât mai urgent, în următoarele ore, planurile de acţiune pentru zonele pe care le consideră critice, pentru a preveni efectele revărsării apelor.
La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a spus că toate structurile specializate ale Ministerului de Interne sunt pregătite pentru intervenţie.
Vicepremierul Liviu Dragnea le-a cerut autorităţilor locale să rămână mobilizate în dispozitiv.
Potrivit vicepremierului, primarii trebuie să fie primii care să ţină legătura cu cetăţenii ale căror case ar putea fi afectate.
"Primii care trebuie să intervină, primii care trebuie să fie în contact direct cu oamenii din casele care pot fi afectate sau care au fost afectate sunt primarii. Vă rog să responsabilizaţi primarii. Vă rog să îi implicaţi în mod serios în aceste acţiuni. Este important pentru fiecare cetăţean să simtă că nu este abandonat de autorităţile locale, în primul rând, de autorităţile judeţene şi, în general, de autorităţile acestei ţări. Acţionaţi în continuare, aşa cum aţi acţionat până acum, în strânsă colaborare cu toate instituţiile din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă", a spus Dragnea.
Din ţară, corespondenţii Radio România Actualităţi informează că apa din fântâni nu este potabilă în zone din Olt, Teleorman sau Giurgiu.
În Olt, pompierii le-au distribuit locuitorilor din oraşul Potcoava şi din comuna Movileni apă potabilă.
Cea mai gravă situaţie este în Teleorman, unde 27 de localităţi sunt inundate, iar Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, alocarea a 53 de milioane de lei pentru investiţii în diguri de protecţie în acest judeţ.
Pericol de inundaţii în sud
Este din nou pericol de inundaţii în mai multe judeţe din sudul ţării, afectate deja, în ultimele zile, de revărsarea apelor.
Până joi seară, la ora 23:00, va ploua abundent în 11 judeţe din sud şi sud-vest, unde este în vigoare un cod galben de ploi şi vânt.
Precipitaţiile vor duce la creşteri ale debitelor râurilor din sud. Peste două ore, râurile din opt judeţe - Mehedinţi, Dolj, Gorj, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa şi Giurgiu - intră sub codul portocaliu de inundaţii, însă sunt sub cod galben celelalte bazine hidrografice din sud.
Hidrologul Adrian Apostol, de la Administraţia Naţională de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, a explicat, pentru Radio România Actualităţi, care sunt zonele unde pericolul de inundaţii este cel mai mare.
"Pe Motru Superior şi afluentul său Coşuştea, Jiu, Vetea, Teleorman, pe Pârâul Câinelui şi Neajlov sunt posibile şi scurgerile pe versanţi, torenţi, pâraie, care pot produce efecte de inundaţii în Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj. ealizator: Hidrologii ne-au mai informat că aceste avertizări expiră mâine seară, la ora 18:00. Pe de altă parte, meteorologii spun că în această dimineaţă ar putea emite noi avertizări de precipitaţii, care vor fi în vigoare până sâmbătă dimineaţă", a spus Adrian Apostol.