Primarii, aleşi într-un singur tur de scrutin
Decizia finală de modificare a modalităţii de alegere a edililor locali a fost luată, marţi, de Camera Deputaţilor.
Articol de Andrei Şerban, 01 Iunie 2011, 10:11
Coaliţia aflată la putere susţine că este un pas înainte pe calea reformei administraţiei locale, în timp ce opoziţia consideră că este un proiect nedemocratic şi care favorizează cumpărarea de voturi.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că noua modificare este un pas înainte pe calea reformei în domeniul administraţiilor publice locale.
"Nu am făcut altceva decât să punem în coerenţă cu celelalte alegeri, care au loc simultan; mă refer în principal la alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean", a spus Roberta Anastase.
De cealaltă parte, proiectul a primit criticile opoziţie, care a susţinut că este o eroare şi această decizie, reprezintă o nouă îndepărtare de la valorile democraţiei.
Deputatul PNL , Mihăiţă Calimente a explicat de ce liberalii au votat împotrivă.
"Votul dintr-un singur tur este nedemocratic, pentru că o minoritate poate să-şi impună candidatul împotriva majorităţii. Cumpărarea de voturi şi mituirea electoratului pot fi mai uşor aplicateReprezentativitatea aleşilor devine îndoielnică, iar autoritatea se diminuează", a susţinut Calimente.
Puterea şi-a mai justificat poziţia şi prin faptul că acest proiect de lege, urmează modul în sunt aleşi preşedinţii de consilii judeţene, adică, într-un singur tur de scrutin.
Alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin are o excepţie atunci când între candidaţi se înregistrează balotaj.