Prima şedinţă de Guvern a Cabinetului Ponta. Vezi ce discută
După votul Parlamentului şi învestirea în funcţie, miniştrii cabinetului Ponta încep lucrul şi se reunesc într-o primă şedinţă de guvern.
Articol de Radio România, 08 Mai 2012, 08:26
Miniştrii noului guvern îşi preiau mandatele, iar după-amiază va avea loc prima şedinţă de lucru a Cabinetului Ponta.
Pe ordinea de zi a primei întruniri a noului executiv sunt câteva subiecte foarte importante: scrisoarea de intenţie cu FMI, modalitatea de recuperare a banilor din fondul de rezervă pe care Guvernul Ungureanu i-a alocat autorităţilor locale, precum şi restituirea sumelor reţinute ilegal pensionarilor.
Între primele măsuri anunţate de noul cabinet se numără reîntregirea salariilor bugetarilor în două tranşe.
Primele opt procente se vor acorda de la 1 iunie, iar următoarea majorare va fi stabilită în iulie, după următoarea vizită a FMI.
Modalitatea de restituire a sumelor reţinute ilegal de la pensionari va fi stabilită chiar în şedinţa Executivului.--fb1
"Am discutat şi am negociat cu delegaţia FMI ca Guvernul României să poată în cursul acestui an să facă dreptate acelor pensionari, să le restituie ceea ce le-a luat pe nedrept şi să arate că statul atunci când greşeşte ştie să dea şi înapoi", a spus Ponta.
Noul premier a făcut această declaraţie în Parlament, după ce cabinetul său şi programul de guvernare au primit 284 de voturi pentru şi 92 împotrivă.
Franks, impresionat de colaborarea Guvernelor Ponta-Ungureanu
Un fapt neobişnuit în relaţia cu instituţiile financiare internaţionale este că discuţiile cu delegaţiile Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au fost purtate de miniştri care nu erau încă în funcţie, întrucât Cabinetul Victor Ponta a primit votul de învestitură abia aseară, dar toate detaliile scrisorii de intenţie sunt deja stabilite.
De altfel, în urmă cu două zile, chiar şeful misiunii FMI în ţara noastră remarca buna cooperarea dintre guvernul care a plecat şi cel care a venit.
"Acest aspect ne ajută foarte mult, pentru că ne arată continuitatea angajamentelor României cu pivire la obligaţiile internaţionale, precum şi cu privire la programul de reforme şi de consolidare economică. Este foarte satisfăcător pentru noi să vedem cum miniştrii care pleacă şi cei care vin pot veni împreună să discute cu noi şi să aibă un angajament comun pentru ca România să rămână pe poziţie", a spus Franks.
O impresie bună i-au făcut lui Franks şi deputaţii din Comisia de buget, finanţe şi bănci, referitor la care a declarat că a avut o discuţie foarte productivă.
Delegaţia Fondului Monetar International şi-a început pe 24 aprilie cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania, aceasta fiind ultima misiune condusă de Jeffrey Franks.
Lui îi va urma olandezul Erik De Vrijer, directorul adjunct al departamentului pentru Europa din cadrul FMI, care va prelua conducerea delegaţiei Fondului la Bucuresti.