Prima ședință a Comisiei speciale pentru modificarea legilor securității
Noua Comisie specială pentru modificarea Legilor securităţii naţionale şi-a început ieri activitatea, în ciuda criticilor opoziţiei.
Articol de Cătălina Creţu, 25 Aprilie 2018, 11:19
În prima şedinţă, comisia şi-a ales conducerea şi şi-a adoptat regulamentul de funcţionare, în timp ce liberalii au anunţat că se pregătesc să sesizeze Curtea Constituţională.
Comisia specială urmează să modifice legile siguranței naționale, iar președintele acesteia, Claudiu Manda, a anunțat că vrea să finalizeze pachetul legislativ până la vacana parlamentară.
Membrii Comisiei le vor solicita serviciilor cu atribuții în domeniul siguranței naționale, inclusiv CSAT, să-i transmită Parlamentului propunerile de modificare a legislației, dar vor fi luate în considerare și toate proiectele legislative care se află în dezbatere în Parlament, a precizat Claudiu Manda.
"Vorbim de legi din '91 modificate pe ici pe colo sau legi din '98 sau legi din '92. Vorbim de amenințări la adresa securității naționale care nu mai au legătură cu ce se întâmpla în '91. E clar că e nevoie să legiferăm în acest sens, vorbim de respectarea drepturilor omului și de măsurile acestea intruzive care ar trebui reglementate foarte bine, vorbim de posibilități de abuzuri. Sunt foarte multe lucruri de stabilit, dar, repet, este foarte important să împrospătăm legislația", a spus Claudiu Manda.
Opoziția consideră inoportună înființarea acestei noi comisii care ar încălca atribuțiile comisiilor permanente ale Parlamentului. Din acest motiv liberalii se pregătesc să sesizeze Curtea Consituțională, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă.
"Faptul că în acest moment o comisie formată din 15 membri poate să fie mult mai competentă decât ansamblul comisiilor care ar fi reunit nu mai puțin de 100 de parlamentari care ar fi fost chema?i să-?i exprime punctul de vedere, fie ca avizatori, fie ca raportori finali pe aceste modificări ale legilor siguran?ei na?ionale, nu poate decât să ne ridice încă o dată un semn de întrebare asupra profesionalismului ?i asupura seriozită?ii acestui demers", a susținut Ionel Dancă.
Și reprezentanții PMP și USR dezaprobă înființarea Comisiei speciale pentru legile siguranței naționale, pe care o consideră inutilă și constituită pe modelul celei care a modificat Legile justiției.