Prima întâlnire Ponta - Blaga. Află ce au discutat
Premierul Victor Ponta a anunţat, după întâlnirea cu liderii PDL, că i-a transmis preşedintelui democrat-liberal Vasile Blaga, sub consemnul confidenţialităţii, scrisoarea de intenţie cu FMI.
Articol de Flori Doman, 12 Septembrie 2013, 13:19
Şeful Guvernului Victor Ponta s-a întâlnit, joi, cu liderii PDL.
Premierul Ponta a declarat că întâlnirea pe care a avut-o cu PDL a fost una normală şi a vizat, în principal, acordul de parteneriat prin care se stabilesc priorităţile şi instituţiile prin care România va absorbi fondurile europene 2014-2020.
În acest sens s-a stabilit şi o întâlnire săptămâna viitoare a liderului europarlamentarilor PDL, Theodor Stolojan, cu miniştrii Fondurilor Europene - Eugen Teodorovici, Transporturilor - Ramona Mănescu şi Agriculturii - Daniel Constantin.
Primul-ministru a precizat totodată, la finalul întâlnirii desfăşurate la Palatul Parlamentului, că a transmis preşedintelui PDL, Vasile Blaga, sub consemnul confidenţialităţii, scrisoarea de intenţie cu FMI.
Democrat-liberalii şi-au prezentat în cadrul întâlnirii, propunerile privind relansarea economică.
Parte dintre acestea, a spus Victor Ponta, ar putea fi susţinute şi de Guvern, dând ca exemplu proiectul de lege privind înfiinţarea unei autorităţi naţionale pentru protecţia întreprinzătorului.
Blaga: Nu am venit pentru poză de familie, avem un set de propuneri
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat joi, înainte de întâlnirea cu premierul Victor Ponta, că PDL a venit la această discuţie cu primul-ministru cu un set de zece propuneri pentru relansarea economică şi că democrat-liberalii nu doresc să facă "o poză de familie".
"Premierul ne-a spus că doreşte să discutăm bugetul pe anul viitor, scrisoarea de intenţie cu FMI, le vom discuta şi pe astea, dar noi venim cu un set de zece propuneri pentru relansarea economiei. Ne interesează de exemplu ce va face Guvernul cu absorbţia fondurilor UE pe perioada 2014-2020. Nu am venit să facem o poză de familie, vom discuta foarte serios şi sper că acest lucru va face şi guvernul", a precizat Blaga.
Liderul PDL a venit la întâlnirea cu premierul însoţit de prim-vicepreşedinţii Cătălin Predoiu şi Andreea Paul, purtătorul de cuvânt al partidului, Adriana Săftoiu, europarlamentarul Theodor Stolojan şi fostul ministru al Finanţelor Gheorghe Ialomiţieanu.
Blaga a mai spus că reprezentanţii PDL au solicitat premierului o întâlnire "pentru că nu pot asista ca simpli spectatori la căderea economică a României, la prigonirea celor care creează locuri de muncă".
Cele zece măsuri privind relansarea economică, propuse de PDL premierului
Liderii PDL i-au înaintat premierului Victor Ponta, la întâlnirea de la Palatul Parlamentului, un set de 10 măsuri care vizează relansarea economică şi crearea de noi locuri de muncă, printre acestea regăsindu-se un pachet legislativ de relaxare fiscală şi sprijin pentru IMM-uri, precum şi protecţia întreprinzătorului.
► PDL propune relansarea economică prin relaxare fiscală în baza unei propuneri legislative a democrat-liberalilor care prevede diminuarea poverii fiscale prin reducerea contribuţiilor sociale cu cinci puncte procentuale la angajator, scăderea cotei unice de la 16% la 12%, creşterea salariului minim pe economie la 1.000 de lei şi scutirea de impozit a profitului reinvestit.
►Totodată, propun prioritizarea investiţiilor prin finalizarea celor cu un grad de execuţie de peste 50% demarate în perioada guvernării PDL în domeniul infrastructurii de transport şi rurale, mediu, educaţie şi sănătate.
►Ei mai cer protecţia întreprinzătorului şi evitarea abuzurilor instituţionale asupra mediului de afaceri, propunând înfiinţarea unei Autorităţi Naţionale pentru Protecţia Întreprinzătorului ca instituţie autonomă, sub control parlamentar.
►În ceea ce priveşte sprijinirea IMM-urilor şi a mediului de afaceri, PDL are în vedere ca TVA la încasare să fie opţional, reducerea numărului de taxe şi de declaraţii fiscale ca o continuare a procesului de simplificare a sistemului fiscal pentru IMM-uri, scutirea de comisioane bancare a plăţilor efectuate de IMM-uri prin bănci, precum şi efectuarea controlului fiscal după principiul "cel mult o dată la trei ani".
►Pentru sprijinirea fermierilor, democrat-liberalii propun diminuarea accizei la motorina utilizată pentru lucrări agricole, gratuitate pentru prima intabulare, diminuarea accizei la producţia tradiţională autohtonă de ţuică şi palincă.
►O altă propunere a PDL vizează un set de măsuri pentru sprijinirea tinerilor pentru angajare: creşterea stimulentelor financiare pentru stagiari, scutirea de CAS la angajator pentru şomerii tineri reîncadraţi în muncă pentru 12 luni, recunoaşterea stagiilor de practică profesională ca experienţă în muncă, crearea serviciului specializat de urmărire a carierei absolvenţilor şi a unui portal electronic pentru intermediere pe piaţa muncii pentru tineri "youngejobs.ro".