Preţul gazelor, creştere mai mică decât se preconiza. Află cu cât creşte preţul
Preţul gazelor va creşte de la 1 ianuarie cu 1%, faţă de 2% cât era estimat în calendarul de liberalizare, a anunţat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei,Niculae Havrileţ.
Articol de Radio România, 28 Noiembrie 2013, 16:43
Havrileţ a explicat, joi, de ce preţul final va fi mai mic decât cel stabilit iniţial.
"Ponderea importurilor în consumul de gaze al românilor este în jur de 20%, faţă de 35-40% cât a fost anii trecuţi în această perioadă, ceea ce va duce la un preţ final mai mic decât cel estimat până acum, a declarat, Niculae Havrileţ, la conferinţa Focus Energetic.
El a amintit că potrivit acordului cu FMI preţul gazelor pentru populaţie ar fi trebuit să crească cu 2%.
"Datorită acordului FMI 123 care impune liberalizarea sectorului de gaze naturale avem în calendar o creştere de 2% pentru populaţie, dar considerăm că aceasta va fi în jurul valorii de 1%, practic, o ajustare pentru că avem o mare cantitate de gaze naturale stocate în depozitele subterane şi care cantitate provine din producţia internă care are un preţ mai mic.
Preşedintele ANRE a mai spus că importul de gaze a fost mai mic decât în anii precedenţi.
"Ponderea importurilor în consumul de gaze al românilor este în jur de 20%, faţă de 35-40% cât a fost anii trecuţi în această perioadă, ceea ce va duce la un preţ final mai mic decât cel estimat până acum, a declarat, Niculae Havrileţ, la conferinţa Focus Energetic.
Havrileţ a dat asigurări că preţul final "chiar se va stabiliza", precizând că există şi un calendar de liberalizare a preţului.
"Nici pentru următoarele luni nu ne aşteptăm la o creştere mare a importurilor, ci acestea vor rămâne sub 30% din consum, faţă de 45-60%, cât a fost în iernile din 2011-2012. Astfel că preţul final se stabilizează, chiar dacă avem un calendar de liberalizare a preţului", a completat Havrileţ.
Consumatorii industriali plătesc cu 2 la sută mai mult
Pentru consumatorii industriali, majorarea va fi între 1% şi 2%, deşi în calendar era prevăzută o scumpire de 3%.
Şeful ANRE a explicat faptul că aceste majorări mai mici au fost posibile datorită unei strategii de import.
"Am jonglat cu procentele de import, în sensul că astă vară am importat mai mult, când a fost preţul mai mic', a mai spus Havrileţ.
El a precizat că 95% din gazele care sunt acum în depozite pentru iarnă sunt de producţie internă.
Preţul gazelor de producţie internă este acum în jur de 200 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele de importă costă 420 de dolari pe mia de metri cubi.
Preţul la energie electrică, deocamdată se menţine
Cât priveşte preţul la energie electrică, Havrileţ a afirmat că pentru consumatorii casnici, deocamdată, nu se prevede o creştere de preţ.
"La energie pentru consumatorii casnici, nu prevedem nicio creştere de preţ", a precizat el.
La rândul său, vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, a declarat că în anumite zone ale ţării preţul la energia termică va creşte în medie cu 5% în cele 37 de termocentrale pe care le gestionează Autoritatea.
În cazul Bucureştiului, preţul la energia termică pentru producători va creşte cu 1%.
El a mai spus că speră ca această creştere să nu se regăsească şi în transportul şi distribuţia energiei termice.