Preţul alimentelor ar putea creşte
Românii vor plăti mai mult cu 8 până la 10 la sută pentru alimentele de bază , declară ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
07 Octombrie 2010, 09:02
Ministrul Agriculturii a declarat, la finalul şedinţei de guvern, că în zilele următoare, va pune la dispoziţie o analiză de preţuri la principalele produse, în contextul în care în ultima perioadă au existat mai multe presupuneri privind valoarea scumpirilor.
Valeriu Tabără a anunţat că preţurile alimentelor de bază ar putea creşte cu 8 până la 10% şi că există rezerve privind preţul din galantare faţă de preţul materiei prime.
El a precizat că, în zilele următoare, va pune la dispoziţie o analiză de preţuri la principalele produse, în contextul în care în ultima perioadă au existat mai multe presupuneri privind valoarea scumpirilor.
"E posibil să fie o reajustare de preţuri, dar nu la cele la care se vorbeşte. Eu am vorbit de 8 până la 10%, dar, repet, luaţi-o, vă rog, ca pe o presupunere de această dată, rezultatul final vi-l dau după o analiză corectă. Vorbesc, în general, de alimentele de bază, pentru că acestea ajung pe masa consumatorilor. Aş vrea să mai fac o precizare: ne este justitifcat preţul din galantare, faţă de ceea ce înseamnă preţul materiei prime şi există extrem de multe rezerve din ceea ce înseamnă adaosuri comerciale, taxe de magazin, de supermagazin, la care cred că trebuie să umble şi cei care comercializează aceste produse. Aceasta este de fapt ţinta analizei pe care o vom face în Ministerul Agriculturii", a spus Valeriu Tabără.
Plăţi pentru agricultori
Peste un milion de agricultori vor primi începând cu 16 octombrie sprijin financiar sub forma plăţilor directe la hectar.
Guvernul a alocat, în şedinţa de miercuri, 400 de milioane de euro din suma totală de aproximativ un miliard de euro ce urmează a fi acordată.
Sprijin vor primi şi tinerii întreprinzători. Potrivit ordonanţei de urgenţă discutate de Executiv, persoanele cu vârste sub 35 de ani, debutante în afaceri, vor primi garanţii de stat pentru contractarea unor credite de la bănci, un ajutor nerambursabil de la stat de până la 10.000 de euro, precum şi scutiri de la plata contribuţiilor sociale pentru angajaţii firmei înfiinţate.
Premierul Emil Boc a anunţat că proiectul de ordonanţă este supus dezbaterii publice şi va fi adoptat împreună cu normele metodologice de aplicare.
Despre Legea salarizării unitare nu s-a discutat , a precizat primul ministru, arătând că o decizie va fi luată în urma finalizării procesului de confruntare cu patronatele şi sindicatele.
Dialogul social va continua şi cu federaţiile sindicale, care ameninţă cu noi proteste în luna octombrie.
Premierul Emil Boc a subliniat, însă, că România va consuma atât cât îşi permite bugetul de stat.