Preşedinţii României şi Croaţiei susţin lupta anticorupţie
Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit ieri, la Zagreb, cu omologul său croat, doamna Kolinda Grabar-Kitarovic.
Articol de Radio România, 16 Iunie 2015, 07:08
La finalul convorbirilor, la conferinţa de presă comună, le-a fost adresată o întrebare referitoare la felul cum influenţează lupta anticorupţie din cele două state accesul la spaţiul Schengen.
Şeful statului român a declarat că ţara noastră se află într-o fază fierbinte şi şi-a exprimat speranţele că progresele în acest sens vor influenţa pozitiv aderarea la Schengen.
Între România şi Croaţia există punţi de legătură pe care trebuie să le valorificăm pentru statele noastre și pentru cetăţenii noștri. Ne leagă apartenenţa la Uniunea Europeană, dar şi la NATO, la sud-estul Europei şi la regiunea Dunării, dar şi interesul nostru pentru consolidarea perspectivei europene a statelor din regiunea Balcanilor de Vest, după cum aţi menţionat şi dumneavoastră.
"Am discutat, evident, despre chestiunea Schengen şi este destul de evident că aspectul corupţiei este luat în seamă când vorbim despre Spaţiul Schengen. România a făcut progrese semnificative, notabile aş putea chiar să spun, în domeniul combaterii corupţiei şi speţa care, în sine, este tristă pe care aţi menţionat-o, nu arată decât că lupta anticorupţie se desfăşoară din plin, suntem într-o fază fierbinte şi cu siguranţă vom trece cu bine de ea. Faptul că avem aceste rezultate sper să influenţeze în sens pozitiv aderarea la Spaţiul Schengen".
Replica preşedintelui croat, Kolinda Grabar-Kitarovic, a fost că întotdeauna a avut toleranţă zero faţă de corupţie şi a adăugat că statul se află la începutul acestui proces.
"Croaţia şi România au probleme similare pe scena internă, provocări similare, cum ar fi lupta împotriva corupţiei şi lupta pe mai departe pentru un sistem juridic cât mai puternic, rezolvarea problemelor sociale cum ar fi siguranţa socială, reforma sistemului de sănătate şi a sistemului de pensii dar, totodată, reforma sistemului de educaţie care trebuie modernizat pentru a ajunge la o situaţie mai bună. Totodată, am vorbit despre demografie. Populaţia noastră este din ce în ce mai bătrână şi am discutat despre ce putem face pentru a-i păstra pe tineri în ţările noastre. Pentru Croaţia va fi importantă şi experienţa României legată de primii ani în UE. Am vorbit despre ce se poate face după aderarea la UE şi la NATO şi experienţa română va fi importantă în ceea ce priveşte standardele pentru Schengen şi, totodată, cum putem colabora împreună pentru a avea o poziţie cât mai puternică în cadrul Uniunii Europene şi cum am putea face pentru a contribui activ la politicile europene", a spus Kolinda Grabar-Kitarovic.
Preşedintele Klaus Iohannis îşi încheie astăzi vizita oficială în Croaţia.
Şeful statului se va întalni în cursul dimineţii cu preşedintele Parlamentului de la Zagreb, Josip Leko şi va depune o coroană de flori la Monumentul Memorial ?Vocea victimelor croate - Zidul durerii".
AICI Comunicatul conferinţei comune de presă a preşedinţilor Croaţiei şi României