Preşedintele Turciei, în vizită oficială în România
Preşedintele Klaus Iohannis îl primeşte, astăzi, la Cotroceni, pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, primul lider de la Ankara care vine la Bucureşti în ultimii şapte ani.
Articol de Carmen Gavrilă, 01 Aprilie 2015, 08:19
Prezenţa în România are loc în contextul unui turneu diplomatic pe care preşedintele turc îl face în Europa de Est.
Erdogan este însoţit de mai mulţi miniştri, de parlamentari, dar şi de oameni de afaceri.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se va afla astăzi în România, în prima vizită oficială a unui preşedinte turc din ultimii şapte ani.
Liderul de la Ankara a declarat că vrea să reconfirme Parteneriatul Strategic cu ţara noastră.
El va avea întrevederi atât cu preşedintele Klaus Iohannis, cât şi cu premierul Victor Ponta.
Potrivit protocolului, presedintele Klaus Iohannis îl va primi pe platoul de ceremonii al Palatului Cotroceni pe omologul său Recep Tayyip Erdogan, după care cei doi oficiali vor avea convorbiri private.
Acestea vor fi urmate de convorbiri oficiale, la care participă şi membrii celor două delegaţii, iar la finalul acestor discuţii cei doi şefi de stat vor susţine o declaraţie de presă comună.
În cursul serii, prededintele Turciei este invitat împreună cu soţia sa la un dineu oficial, oferit de către preşedintele Klaus Iohannis şi soţia acestuia, Carmen Iohannis.
De menţiuonat că Erdogan a mai fost la noi în ţară în 2007, atunci când era prim-ministru.
Vizita la Bucureşti este prima oprire dintr-un turneu al lui Erdo?an în Europa de Est, după Slovenia şi Slovacia.
Relaţiile României cu Turcia au devenit şi mai apropiate, după ce în 2011 a fost semnată Declaraţia comună a Parteneriatului Strategic cu Turcia, iar ulterior, în 2013, după negocieri intense, a fost semnat şi planul de acţiuni al parteneriatului.
Cum Marea Negară este pe lista de priorităţi, şi pentru România, şi pentru Turcia, de-a lungul timpului, Bucureştiul a încercat să obţină sprijinul Ankarei pentru diversele formate europene propuse sau susţinute de România pentru această regiune.
Recent, România încerca să readucă în atenţie, în contextul crizei din Ucraina, formatul numit Sinergia Mării Negre, subiect care este posibil să apară în timpul vizitei preşedintelui turc la Bucureşti.
Şi tot cu ochii spre criza din Ucraina şi acţiunile agresive ale Rusiei, Bucureştiul, prin ministrul de externe Bogdan Aurescu, a propus, inclusiv din motive economice, realizarea unei trilaterale România - Polonia - Turcia, ca un arc de stabilitate într-o regiune marcată de riscuri şi conflicte îngheţate.
Pe agenda vizitei, la fel de importante sunt şi relaţiile comerciale, dar şi obţinerea de susţinere pentru demersurile pe care autorităţile de la Ankara le fac pentru aderarea ţării la Uniunea Europeană.
Preşedintele Erdogan vor participa, tot astăzi, alături de premierul Victor Ponta, la Forumul de Afaceri România - Turcia.
Schimburile comerciale dintre cele două ţări însumează peste două miliarde de euro pe an, iar la jumătatea anului trecut în România erau înregistrate peste 13.000 de firme cu participare turcă