Preşedintele Traian Băsescu se adresează plenului Parlamentului
Preşedintele Traian Bãsescu se va adresa, marţi , de la ora 15,00, plenului reunit al Parlamentului. Mesajul şefului statului se va axa pe probleme actuale de politicã internã.
Articol de Simona Mihăescu, 21 Septembrie 2010, 10:48
După cum au declarat săptămâna trecută, parlamentarii liberali nu vor fi în sala de plen pentru a asculta discursul preşedintelui.
În opinia PNL "declaraţiile lui Traian Bãsescu, indiferent de cadrul în care sunt fãcute, nu mai pot fi tratate demult cu seriozitatea şi respectul cuvenite funcţiei pe care acest om o ocupã vremelnic".
În schimb, social-democraţii au condiţionat participarea la şedinţã de condamnarea de cãtre preşedinte a votului dat în Camera Deputaţilor la Legea pensiilor.
Luni, preşedintele PSD, Victor Ponta, trimis şefului statului o scrisoare deschisă în care solicită punctul de vedere al şefului statului, faţă de modul în care a fost adoptată legea.
"Vă solicităm exprimarea punctului dumneavoastră de vedere faţă de modul în care a fost adoptată această lege, înainte de a vă pune problema promulgării ei ‚’’se spune în scrisoarea liderului PSD.
PSD condiţionează prezenţa în plen, de răspunsul preşedintelui la scrisoarea deschisă
Ponta a anunţat că dacă Traian Băsescu nu va răspunde până mâine, (marţi nr. ) la solicitarea PSD, social-democraţii nu vor participa la şedinţa Parlamentului în care şeful statului va prezenta un mesaj pe probleme de politică internă.
"Dacã preşedintele nu va face acest lucru, atunci parlamentarii PSD şi PC nu vor participa la un mesaj care probabil se va referi la problemele personale ale lui Traian Bãsescu. (...)
Dacã preşedintele ţãrii, care are obligaţie prin Constituţie sã vegheze la buna funcţionare a instituţiilor statului, refuzã sã îşi exercite aceastã obligaţie, pentru noi nu mai este preşedintele ţãrii şi nu avem de ce sã asistãm la un mesaj al unei persoane care nu îşi îndeplineşte atribuţiile de bazã", a mai spus Victor Ponta.
Preşedintele PSD, a precizat cã îi va solicita lui Bãsescu sã aibã "o poziţie foarte clarã de condamnare a acestui fel de acţiune infracţionalã" şi sã refuze sã promulge Legea pensiilor.
"Nu poate veni într-un Parlament în care se fraudeazã şi care în ochii românilor devine un loc în care se furã voturi, dacã mai vrea sã fie preşedintele României, a mai declarat Ponta.
Primul discurs al preşedintelui în al doilea mandat
Preşedintele Traian Bãsescu vine în faţa parlamentului pentru prima datã în cel de-al doilea sãu mandat.Ultima oarã şeful statului le-a vorbit parlamentarilor exact în urmã cu un an, în septembrie 2009, când a ţinut un discurs de bilanţ dupã primii sãi cinci ani în funcţie.
Una dintre temele discursului ar putea fi revizuirea Constituţiei, preşedintele afirmând într-o emisiune televizată, cã va transmite Parlamentului, proiectul de modificare a Constituţiei, care a fost elaborat de Guvern, acesta aflându-se, în prezent, în analiza Preşedinţiei .
De asemenea, şeful statului a spus cã va încerca sã convingã clasa politicã sã adopte "uninominal adevãrat", într-un singur tur de scrutin sau în douã tururi.
Şeful statului a transmis, în 6 septembrie, o scrisoare preşedinţilor celor douã Camere, informându-i cã doreşte sã adreseze Parlamentului, în 21 septembrie, un mesaj pe probleme actuale de politicã internã, şedinþa comunã fiind stabilitã de Birourile Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru ora 15.00.