Preşedintele Traian Băsescu: Guvernul împrumută bani aproape zilnic de la bănci
Preşedintele României a spus, la Radio România Actualităţi, că ar fi mai avantajos pentru România dacă s-ar împrumuta de la Fondul Monetar Internaţional, decât de pe piaţa internă, unde dobânzile sunt foarte mari. Foto. Alexandru Dolea
Articol de Luminiţa Apostolescu, 22 Septembrie 2010, 10:21
Preşedintele României, Traian Băsescu a declarat, într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, realizat de Alexandra Andon, că acum suntem în situaţia în care România, prin Ministerul Finanţelor, se duce zile la rând sa împrumute bani de la bancile interne.
Şeful statului a adăugat că au fost situaţii când Ministerul de Finaţe a încercat să împrumute bani de la bănci şi dobânzile au fost foarte mari, peste 7 %, motiv pentru care a renunţat să împrumute.
"România a împrumutat foarte mult în unele perioade ,aproape zilnic, prin Ministerul de Finaţe de pe piaţa internă pentru salarii, pensii . Povestea asta, că daca ne dă Fondul (nr.FMI) bani ne îndatoram, e una dintre minciuni", a afirmat şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a spus, în context, că un nou acord de finaţare al României cu FMI va exista în mod cert, el fiind deja o realitate.
"Poate fi un acord în care să fie vorba şi de finanţare, puţin probabil, sau cel mai probabil va fi un acord de precauţie în care, în situaţii excepţionale să putem apela la Fond", a spus şeful statului.
Întrebat care ar putea fi acele situaţii excepţionale în care România poate apela la banii de la FMI, Traian Băsescu a spus că , în cazul în care vom intra din nou în recesiune, aşa cum spun unii analişti , trebuie să avem o poartă deschisă către consolidarea rezervei BNR.
"Nu poti, ca şef de stat, sa nu te gândeşti la ce e mai rău. Un acord cu FMI are două valenţe - credibilizarea României pe piaţa financiară internaţională şi, dacă se va intra din nou în recesiune, aşa cum spun unii, să fim asiguraţi, să ştim că avem o poartă deschisă către consolidarea rezervei Băncii Naţionale a României, a spus şeful statului.
Momentul în care vor începe discuţiile pentru un nou acord cu FMI va fi stabilit de către Guvern şi Banca Naţională a României, a precizat Traian Băsescu.
"Dacă discutăm în timp, noul acord cu FMI trebuie încheiat după ce terminăm actualul acord care se încheie în aprilie 2011", a adăugat şeful statului.
România "trebuie să împrumute 5,7 miliarde de euro"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că România are nevoie de un nou acord cu FMI pentru a căpăta credibilitate pe pieţele financiare internaţionale.
"Datorită deficienţelor pe care România le are în bugetul de stat, suntem puţini credibili din punct de vedere al pieţelor finaciare internaţionale şi primim împrumuturi pe termene scurte , ori România are nevoie de împrumuturi pe termen lung , iar un acord cu FMI dă garanţie pieţei financiare internaţionale că România îşi va continua reformele structurale care să diminueze impactul consumului din bugetul de stat în raport cu investiţiile. Dacă avem un deficit bugetar convenit de 4,4% din PIB, pt a ne asigura cheltuielile trebuie să împrumutăm de pe piaţă 5,7 milairde de euro. Fiind în acord cu FMI, vom avea credite mai ieftine", a spus şeful statului.
El a adăugat că , în lipsa acordului cu FMI, România va face împrumuturi pe termerne scurte şi cu dobanzi mai mari, iar acordul cu Fondul e o garanţie să România işi continuă progresul către reechlibrarea bugetului de stat.
Preşedintele acuză presa de "minciună majoră"
Şeful statului a acuzat presa că , în 80 % dintre cazuri, transmite un singur mesaj: acela că suntem într-o situaţia disperată şi că policienii nu ştiu ce-i de făcut.
"Dacă discutăm în timp, noul acord cu FMI trebuie încheiat după ce terminăm actualul acord care se încheie în aprilie 2011, deci nu are nicio relevanţă din acest punct de vedere momentul în care eu am venit în Parlament. Motivul pentru care am decis să merg în Parlament a fost legat şi de atmosfera creată, dacă vă uitaţi, în 80% din mass-media românească se transmite un singur mesaj pentru români: suntem într-o situaţie disperată, nu avem soluţii, politicienii nu ştiu ce e de făcut, ceea ce este una din minciunile majore pe care mass-media le propagă. Repet, una din minciunile majore pe care mass-media le propagă", a declarat Traian Băsescu.
El a susţinut că este o situaţie grea, generată în primul rând de criza economică, dar că România are soluţii.
"Sigur, are şi de recuperat erori de guvernare din anii anteriori, are de corectat erori, dar o facem şi mergem înainte. Merem înainte ştiind unde mergem", a mai spus Băsescu.
De asemenea, el a ţinut să precizeze că momentul ales pentru a se adresa Parlamentui nu are nicio legătură cu ideea că România va încheia un nou acord cu FMI.
"Nu am ales momentul spre a-l dedica ideii că vom avea un acord cu Fondul ci, dacă veţi analiza discursul meu în partea a doua, el prezintă soluţiile pe care le are România şi care sunt reale şi finanţate, iar mesajul de fond a fost unul îndreptat către optimsim legat de faptul că avem soluţii pentru a gestiona situaţia de criză", a conchis şeful statului.
Acordul cu FMI, abordat şi în discursul de la Parlament
Şeful statul a rostit, marţi, în faţa plenului reunit al celor două Camere un discurs despre problemele României.
Preşedintele Traian Băsescu a declaratcă anul viitor, România va semna un nou acord cu FMI.
Şeful statului a atras atenţia în discursul rostit în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului că România nu mai poate împrumuta bani numai pentru consum şi că este nevoie de fonduri pentru investiţii.
În acest context, Traian Băsescu a anunţat că anul viitor România va trebui să semneze un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional.