Preşedintele Traian Băsescu convoacă Parlamentul
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, că va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară la începutul lunii august, în primul rând pentru legea ANI.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 20 Iulie 2010, 17:46
Traian Băsescu a anunţat, marţi, în cadrul conferinţei de presă pe marginea raportului pe Justiţie al Comisiei Europene, că va "abuza de atributul constituţional" şi va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară.
Şeful statului a precizat că propune ca pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extrordinare să se afle Legea ANI, proiectul legii care prevede ca procesele să nu mai fie suspendate în cazul în care sunt ridicate excepţii de neconstituţionalitate, precum şi "legea micii reforme" în justiţie, aflată pentru avizare la CSM.
"Mâine (miercuri, n.r.) voi trimite solicitarea de a reveni din vacanţă în prima parte a lunii august. Prima şi cea mai importantă este Legea ANI. Trebuie să dăm o formă convenabilă acestui angajament. Un alt lucru se referă la lispa de eficienţă a justiţiei - procesele prea lungi. În solicitarea mea către Parlament nu mă voi limita doar la ANI. A trecut un proiect care a trecut tacit de Camera Deputaţilor care prevedea neîntreruperea proceselor în instanţă atunci când se invocă elemente de neconstituţionalitate. Şi în sfârşit, există la CSM un proiect de lege - "legea micii reforme" - care are ca obiect să urgenteze procedurile, să nu se mai poată amâna spre exemplu, din cauza lipsei avocaţilor. Cred că dacă Parlamentul ar veni în sesiune extraordinară, România ar fi ferită să i se invoce probleme de funcţionarea justiţiei la momentul intrării în spaţiul Schengen", a spus Traian Băsescu.
Băsescu a precizat că a luat decizia de a convoca Parlamentul în urma raportului CE şi că va trimite miercuri solicitarea conducerii celor două Camere.
"Dacă Parlamentul ar veni în sesiune extraordinară, să treacă aceste trei legi, România ar putea fi ferită de a se invoca probleme legate de justiţie atunci când se va decide intrarea în spaţiul Schengen", a spus Băsescu, în contextul în care, anterior, exprimase îngrijorări în legătură cu aderarea României la spaţiul Schengen.
Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în sesiuni extraordinare, la cererea Preşedintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor. Convocarea Camerelor se face de preşedinţii acestora.
Preşedintele e îngrijorat în legătură cu accesul României în Spaţiul Schengen
Preşedintele a spus că tendinţa raportului CE publicat marţi îi generează "îngrijorări viitoare" legate de aderarea la Spaţiul Schengen.
Traian Băsescu a menţionat că până în prezent au avut loc şapte inspecţii pe tema modului în care autorităţile române au îndeplinit condiţiile pentru aderarea la Schengen, obiectiv a cărui îndeplinire România şi-a propus-o pentru martie 2011.
"În noiembrie este ultimul şi va viza în pincipal două aeroporturi", a spus preşedintele Băsescu.
"Toate cele şapte rapoarte au avut concluzii pozitive. Sperăm ca şi ultimul să fie la fel", a spus şeful statului, adăugând că speră ca, până la acea dată, cele două benzi rulante să fie instalate la aeroportul din Timişoara, iar ministrul Berceanu să încheie lucrările la aeroportul Otopeni.
"Merităm să intrăm în Spaţiul Schengen", a spus preşedintele, adăugând că în acest scop au fost cheltuiţi "mulţi bani şi mult efort".