Preşedintele Traian Băsescu a prezidat şedinţa de Guvern
Şeful statului a cerut coaliţiei de guvernare să insiste în dezbaterile parlamentare privind Legea ANI, ca funcţionarea instituţiei să fie reglementată printr-un singur act normativ.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 21 Iulie 2010, 16:39
Preşedintele Traian Băsescu a plecat de la Guvern după o discuţie de aproximativ o oră cu membrii Cabinetului, în care principala temă de discuţie a fost Legea Agenţiei Naţionale de Integritate.
La începutul şedinţei le-a spus membrilor cabinetului că acceptă sută la sută partea tehnică a raportului, Comisiei Europene pe Justiţie, care reflectă imaginea situaţiei legislative şi a justiţiei din România, dar respinge categoric afirmaţii de genul "România nu se comportă ca un stat membru" sau "România nu îşi respectă angajamentele".
Acest punct de vedere va fi transmis - potrivit şefului statului - joi , într-o întâlnire cu ambasadorii ţărilor Uniunii Europene.
Preşedintele a ţinut să sublinieze că ANI este doar un punct dintr-un pachet asupra căruia România şi-a asumat angajamentul, însă legea criticată nu este încă promulgată.
La acest punct, şeful statului a propus membrilor cabinetului ca toate prevederile care reglementează funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate să fie cuprinse într-o singură lege, iar după ce CSM îşi va da avizul asupra proiectului, să convoace o şedinţă extraordinară de guvern pentru ca proiectul să poată fi transmis cât mai rapid parlamentului, care - potrivit şefului statului - ar urma să se reunească în şedinţă extraordinară undeva la mijlocul lunii august.
Preşedintele Traian Băsescu le-a mai atras atenţia membrilor cabinetului că, în perspectiva acestui raport, este riscant ca în baza unor cotaţii negative să existe state care să pună sub semnul întrebării inclusiv intrarea României în Spaţiul Schegen, indiferent de interese, trebuie să ţinem cont de propriile angajamente şi să facem în aşa fel încât toate problemele interne să nu se răsfrângă asupra imaginii externe a României.
Au mai fost abordate şi alte teme, precum combaterea evaziunii fiscale, procesul de restructurare şi absorbţia fondurilor europene.
Un alt subiect de discuţie în şedinţa de guvern, în prezenţa preşedintelui, a fost situaţia din Republica Moldova din punct de vedere al efectelor inundaţiilor şi solicitarea de sprijin transmisă României de către şeful statului vecin.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că a primit scrisoarea şefului statului privind convocarea unei sesiuni extraordinare în prima parte a lunii august, precizând că, după ce Camera va primi motivarea CC la legea ANI, va avea loc o şedinţă de Birou Permanent.
Curtea Constituţională a decis, luni, că este neconstituţională Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), în urma unei sesizări formulate de preşedintele Traian Băsescu.
În 13 iulie, şeful statului a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Legea ANI reexaminată, menţionând că dispoziţiile referitoare la comisiile de cercetare a averilor sunt de competenţa Senatului în calitate de prima Cameră sesizată şi a Camerei Deputaţilor, în calitatea de Cameră decizională.
Conform Constituţiei, preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.