Preşedintele sesizează la CCR Memorandumul încheiat cu Rompetrol Group
Preşedintele Traian Băsescu sesizează CCR cu privire la neconstituţionalitatea Legii privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group NV semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013.
Articol de Simona Mihăescu, 23 Octombrie 2013, 16:48
UPDATE Curtea Constituţională discută pe 13 noiembrie sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind legea de aprobare a Memorandumului de înţelegere între statul român şi grupul Rompetrol.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a trimis miercuri preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituţionalitate asupra acestei legi.Băsescu trimite CCR o sesizare referitoare la legea privind aprobarea Memorandumului încheiat cu Rompetrol Group.
În sesizare se precizează că Rompetrol se obligă să cumpere pachetul minoritar de acţiuni reprezentând cca. 27% din capitalul social al "Rompetrol Rafinare" – S.A., deţinut în prezent de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), în schimbul a 200 de milioane de dolari americani. OPSPI se obligă, la rândul său, să facă demersuri pentru ca toate procesele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi măsurile administrative iniţiate împotriva S.C. "Rompetrol Rafinare" – S.A. să înceteze.
Textul integral
Totodată, se mai arată că între cele două părţi a fost constituit un fond de investiţii kazah-român, sub forma unei societăţi cu structura acţionariatului 80% The Rompetrol Group şi 20% statul român, care va investi în proiecte din domeniul energetic.
În sesizarea şefului statului se precizează că legea supusă reexaminării are un caracter individual, şi că a fost concepută nu pentru aplicarea ei la un număr nedeterminat de cazuri concrete, ci într-un singur caz prestabilit expres, pentru realizarea tranzacţiei cu The Rompetrol Group N.V.
Traian Băsescu invocă faptul că, într-o astfel de speţă, Curtea Constituţională s-a pronunţat deja încă din anul 2005 şi a decis că "este dreptul legiuitorului de a reglementa anumite domenii particulare într-un mod diferit de cel utilizat în cadrul reglementării cu caracter general sau, altfel spus, de a deroga de la dreptul comun, dar (…) în ipoteza în care reglementarea specială diferită de cea constitutivă de drept comun are caracter individual, fiind adoptată 'intuitu personae', ea încetează de a mai avea legitimitate, dobândind caracter discriminatoriu şi, prin aceasta, neconstituţional".
Preşedintele susţine că "memorandumul reprezintă de fapt un contract de stat".
Sesizarea către Curtea Constituţională din România, mai subliniază că, în timp ce statul român se obligă la stingerea unor litigii, pentru persoana juridică privată se impune participarea la o privatizare ulterioară şi realizarea unor investiţii, toate aceste obligaţii fiind însă stabilite fără vreo sancţiune juridică.
"Având în vedere cele expuse, vă solicităm să constataţi neconstituţionalitatea Legii privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013", se mai scrie în sesizarea şefului statului către CCR.
Amintim că în 2 iulie, preşedintele Traian Băsescu solicita Parlamentului reexaminarea legii privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi Rompetrol, semnat la Bucureşti la 15 februarie, în sensul respingerii acestei legi.
"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat marţi, 2 iulie a.c., cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013, pe care a trimis-o Parlamentului României, în temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României", precizeaza comunicatul de presă .