Preşedintele sau premierul? Suspans în privinţa plecării la Bruxelles
Premierul Victor Ponta a declarat că nu a reuşit să îl convingă pe şeful statului că premierul este cel care trebuie să reprezinte România la Consiliul European de la Bruxelles.
Articol de Radio România, 26 Iunie 2012, 12:52
Victor Ponta a declarat marţi că nu a reuşit să-l convingă pe preşedintele Băsescu în cazul participării la Consiliul European.
Premierul a mai spus că nu consideră că se află în conflict cu şeful statului din această cauză.
Şeful executivului a adăugat că, în opinia sa, România va avea totuşi un mandat de reprezentare comun şi echilibrat.
Ponta a mai amintit că ţările europene cu sisteme politice asemănătoare cu cel al ţării noastre sunt reprezentate de premieri la astfel de reuniuni.
"E un conflict eventual între preşedinte şi Parlament. Eu nu am niciun conflict cu preşedintele, pentru că eu nu am acţionat unilateral, ci am venit în faţa Parlamentului, iar Parlamentul a adoptat o anumită declaraţie. Dacă preşedintele consideră că este într-un conflict cu Parlamentul, sigur, Curtea Constituţională poate să îşi spună punctul de vedere", a spus Victor Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a sesizat luni Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională privind reprezentarea României la Consiliul European.
Preşedintele României s-a adresat Curţii pentru a decide cine va merge la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.
Sesizarea va fi dezbătută miercuri, de judecătorii Curţii Constituţionale, cu doar o zi înaintea Consiliului European ce urmează să se desfăşoare pe 28 iunie.
Ponta, recomandat de Parlament
În urmă cu o săptămână, preşedintele Traian Băsescu i-a trimis premierului o scrisoare în care îi atrăgea atenţia că participarea la Consiliul Europei fără mandat din partea şefului statului echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui.
"Absenţa unei aprobări exprese din partea preşedintelui României cu privire la mandatul participării la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborată cu lipsa delegării exprese a prim-ministrului în calitate de reprezentant al statului român, va echivala din punct de vedere juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a presedintelui României de catre prim-ministru", se arată în scrisoarea trimisă de şeful statului.
În data de 12 iunie, plenul Parlamentului a adoptat cu 249 de voturi pentru, 30 împotrivă şi o abţinere, o declaraţie prin care recomandă reprezentarea României de către premierul Victor Ponta la reuniunea Consiliului European din 28 iunie.