Preşedintele Rusiei, deranjat de declaraţiile lui Traian Băsescu
Presa de la Moscova scrie că preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, ar fi extrem de supărat din cauza unor recente declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu.
Articol de Alexandru Beleavschi, 05 Iulie 2011, 19:16
Surse de la Moscova afirmă că la reuniunea de luni a Consiliului NATO-Rusia de la Soci preşedintele Dmitri Medvedev l-a criticat dur pe preşedintele Traian Băsescu în legătură cu declaraţiile sale din 22 iunie în care a spus că dacă s-ar fi aflat în locul generalului Antonescu ar fi intrat şi el, probabil, în război împotriva URSS pentru că România avea un aliat şi pentru că avea de recuperat teritorii.
Ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin scrie pe Twitter că la Soci Dmitri Medvedev l-a atacat dur pe Traian Băsescu pentru declaraţiile "revoltătoare în legătură cu 1941".
"Sunt bucuros că preşedintele m-a susţinut în aceată problemă", mai scrie Rogozin, care cu câteva zile mai înainte a postat pe Twitter că nu va lăsa ca declaraţiile liderului de la Bucureşti să treacă fără urmări.
Cotidianul de mare tiraj "Moskovski Komsomol" confirmă aceste informaţii citând o sursă sus-pusă fără însă a o nominaliza.
Conform acesteia, liderul de la Kremlin s-a manifestat foarte dur la adresa preşedintelui român care în ziua în care a început Marele război pentru apărarea patriei a declarat la un post de televiziune românesc că, aflându-se în locul dictatorului fascist Ion Antonescu, ar fi dat şi el ordinul: "Soldaţi români, treceţi Prutul!'
Sursa citată de cotidianul rus subliniază că niciodată nu l-a auzit pe Dmitri Medvedev vorbind atât de dur.
Ministerul rus de Externe a reacţionat cu vehemenţă la declaraţiile preşedintelui Băsescu pe care le-a caracterizat drept "bravadă neruşinată care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria milioanelor de victime ale nazismului".
În replică, Ministerul român de Externe a numit complet nepotrivit limbajul folosit de Ministerul rus de Externe şi a dezavuat utilizarea unor comentarii privind evenimentele tragice atât pentru poporul român cât şi pentru cel rus de acum 70 de ani dându-le o semnificaţie în actualitatea politică.