Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti: Am votat pentru binele poporului nostru
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat, azi, după exercitarea votului, că a votat pentru "binele poporului" şi pentru unitatea ţării.
Articol de Radio România, 30 Noiembrie 2014, 10:12
El a mai afirmat că speră ca aceste alegeri parlamentare de duminică să ducă ţara sa ''pe calea cea corectă''.
"Chiar m-am gândit la Dumnezeu să ne lumineze pe toţi, ca noi să votăm acele forţe care ne vor conduce pe calea cea corectă. Am votat pentru binele poporului nostru, ca noi să trăim mai bine, să trăim în pace, în linişte şi să ne realizăm toate gândurile cele frumoase şi bune despre care am vorbit în campania electorală" a spus Timofti, citat de Radio Chişinău.
Nicolae Timofti a făcut un apel la toţi cetăţenii Republicii Moldova ca să vină la vot .
''Îi chem pe toţi să vină să voteze, entru că prin votul lor îşi hotărăsc soarta, şi să nu lase ca pentru ei, pentru viaţa lor, să hotărască alţii'', a mai spus Nicolae Timofti, potrivit sursei citate.
Premierul Iurie Leancă: Am votat pentru o Moldovă Europeană
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a afirmat că a votat astăzi pentru o Moldovă europeană, relatează UNIMEDIA.
''Am votat astăzi pentru o Moldovă europeană, pentru o justiţie corectă, pentru o Moldovă în care cetăţenii îşi văd viitorul lor şi al copiilor lor, pentru o Moldovă mult mai prosperă'', a declarat Leancă la ieşirea din secţia de votare.
Referindu-se la reforma justiţiei, premierul Leancă a precizat că Republica Moldova are deja ''un plan mai bine integrat''. ''Urmează să-l discutăm cu colegii din Uniunea Europeană. Este nevoie de resurse financiare şi de resurse umane', a spus Leancă.
Partidele pro Europa versus pro Rusia
Peste 3 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi astăzi la urne, pentru a alege noul Parlament de la Chişinău.
În competiţia electorală sunt înscrise 20 de partide şi coaliţii politice.
Partidele aflate la putere promovează o politică proeuropeană, în timp ce opoziţia, reprezentată de Partidul Socialist şi de cel al Comuniştilor, susţine stoparea cursului proeuropean şi aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
Printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie de la Chişinău, Partidul "Patria" condus de Renato Usatîi a fost eliminat definitiv din cursa electorală, pe motiv că acest partid a primit bani din Rusia, încălcând astfel legea electorală.
Peste 350.000 de moldoveni votează în diaspora
Este aşteptată o participare record la vot a cetăţenilor Republicii Moldova, care trăiesc şi muncesc în ţările Uniunii Europene, aproximativ 350 de mii.
În străinătate vor fi deschise 95 de secţii de votare, de trei ori mai mult faţă de scrutinul din 2010.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), cele mai multe secţii de votare externe au fost constituite în Italia (25), dar şi în România (11).
În Statele Unite ale Americii vor fi şase secţii de votare, iar în Franţa, Portugalia şi Rusia, câte cinci. În Marea Britanie şi Canada vor fi câte trei secţii, iar în Ucraina două.
Secţiile de votare s-au deschis la ora 7.00 şi se va putea merge la urne până la ora 21.00.
Datele furnizate de CEC arată că la alegerile parlamentare de duminică au fost acreditaţi 3.192 de observatori naţionali, din partea a 23 de organizaţii.
De asemenea, potrivit CEC, scrutinul din Republica Moldova va fi monitorizat şi de 816 observatori internaţionali, reprezentând organizaţii neguvernamentale, misiuni diplomatice sau OSCE.
În România vor fi 11 secţii de votare: câte două la Bucureşti şi Iaşi şi câtea una la Suceava, Bacău, Galaţi, Constanţa, Braşov, Cluj şi Timişoara.
Cei mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova se află în judeţul Iaşi, aproximativ 3.500.
Autorităţile române au anunţat că vor deconta o călătorie cu trenul pentru studenţii şi elevii din Republica Moldova care doresc să se deplaseze pe teritoriul României pentru a putea vota.