Preşedintele propune ca şefii DNA şi Parchetului General să fie selectaţi de CSM
Preşedintele Traian Băsescu propune ca procurorul general al României şi procurorul şef al DNA să fie selectaţi de CSM, iar candidaturile să fie acceptate fără rezerve de către Ministerul Justiţiei şi Presedinţie.
Articol de Flori Doman, 25 Ianuarie 2013, 15:47
Preşedintele Traian Băsescu a propus, vineri, ca soluţie de deblocare a impasului în desemnarea procurorului general şi a procurorului-şef al DNA, selectarea acestora de către CSM şi acceptarea persoanelor rezultate fără rezerve de către Ministerul Justiţiei şi Preşedinţie.
Şeful statului a susţinut că această soluţie poate fi funcţională dacă Guvernul şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, se vor pune de acord cu el să accepte din start cele două persoane selectate de CSM şi să deruleze apoi rapid procedura de desemnare prevăzută de lege.
"Având în vedere că CSM îi supraveghează în activitate, soluţia ar fi să avem încredere în CSM şi noi să ne angajăm să respectăm recomandările", a spus preşedintele.
Traian Băsescu a precizat că s-a gândit la această soluţie după ce a avansat, marţi seară, în întâlnirea cu premierul Victor Ponta şi preşedintii Camerelor, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, propunerea ca selecţia celor doi procurori şefi să se facă de către o comisie în care să fie câte doi reprezentanţi ai CSM, Ministerului Justiţiei şi Preşedinţie, variantă neacceptată de cei trei.
Potrivit preşedintelui, odată acceptată şi aplicată soluţia responsabilizării CSM privind selecţia procurorului general şi a sefului DNA, acelaşi model ar putea fi extins şi la numirea adjuncţilor celor doi, precum şi la cea a şefilor de secţii din Parchete.
"Putem extinde soluţia şi pentru celelalte funcţii de adjuncţi şi şefi de secţii", a spus el.
Băsescu: Eşecul nominalizării procurorilor şefi, cele mai importante bile negre în raportul CE
De asemenea, preşedintele a subliniat că acceptarea acestei soluţii ar permite şi o remediere a modului de reflectare în raportul MCV, pe care Comisia Europeană îl va prezenta săptămana viitoare, a subiectului nominalizării celor doi procurori şefi.
Băsescu a menţionat că, în opinia să, cele mai importante bile negre din raportul Comisiei Europene vor fi eşecul nominalizării procurorului general şi procurorului şef DNA, precum şi o eventuală amânare a intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă faţă de termenul asumat de 1 februarie.
Totodată, şeful statului a spus că alte subiecte importante care ar putea fi vulnerabilităţi în cadrul raportului MCV pot fi deciziile Parlamentului cu privire la cazul deputatului Ion Stan şi cele ale foştilor miniştri parlamentari Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre, precum şi conflictul din interiorul CSM.
Traian Băsescu a declarat, miercuri, că pentru a accepta o nominalizare la funcţiile de procuror general sau şef al DNA condiţia este ca persoana respectivă să fi avut performanţă, adică să fi avut "dosare grele" finalizate şi confirmate de instanţă.
Preşedintele Băsescu face, o vizită în America Latină, în perioada 25-30 ianuarie, unde va participa la Summitul Comunităţii Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) - Uniunea Europeană, la Santiago de Chile (Republica Chile). De asemenea, şeful statului va efectua o vizită oficială în Republica Peru.