Preşedintele PDL Vrancea, acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani
Procurorii DNA lau reţinut pentru 24 de ore pe deputatul PDL, Alin Trăşculescu, preşedinte al PDL Vrancea.
Articol de Radio România, 11 Noiembrie 2012, 14:38
UPDATE Deputatul PDL, Alin Trăşculescu, preşedinte al PDL Vrancea, reţinut sâmbătă seară, pentru trafic de influenţă şi spălare de bania fost eliberat luni dimineaţă, din arestul Poliţiei Capitalei.
Ministerul Justiţiei cere ridicarea imunităţii deputatului PDL Alin Trăşculescu.
Acesta va fi adus în faţa Parlamentului pentru a se decide dacă îşi pierde sau nu imunitatea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, anunţă ca a dispus introducerea pe ordinea de zi a şedinţei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor de luni, ora 12.00, a cererii ministrului Justiţiei în legătură cu deputatul PDL Alin Trăşculescu.
Preşedintele PDL Vrancea, Alin Trăşculescu, a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar şi la spălare de bani.
Potrivit DNA, din noiembrie 2010 până în prezent, deputatul a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale, iniţial, 50.000 de lei, iar ulterior, suma a fost majorată la 150.000, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţul Vrancea.
Din banii pretinşi, parlamentarul a primit, prin administratorul unei societăţi, Marian Calotă, reţinut şi el în dosar, aproape 500.000 de lei.
Sâmbătă seara, procurorii anticorupţie i-au prins în flagrant pe Marian Calotă şi Alin Trăşculescu, pe care i-au reţinut pentru 24 de ore.
Având în vedere calitatea de deputat a acestuia din urmă, DNA a adus la cunoştinţa ministrului justiţiei efectuarea percheziţiei şi reţinerii lui Trăşculescu.
Avocatul parlamentarului a contestat la DNA măsura reţinerii.
Cazul Trăşculescu, analizat de Comisia Juridică
Deputatul PNL, Alina Gorghiu a declarat, duminică, pentru Mediafax, că luni la ora 16.00 va avea loc o şedinţă a Comisiei Juridice a Camerei în legătură cu solicitarea Justiţiei în cazul deputatului PDL Alin Trăşculescu, precizând că cel mai probabil marţi cererea va ajunge în plenul Camerei.
Camera Deputaţilor are un termen de 20 de zile pentru a se pronunţa asupra solicitărilor de ridicare a imunităţii în cazul unui deputat, iar deputaţii pot decide, în situaţii precum cea a deputatului PDL Alin Trăşculescu, inclusiv asupra revocării măsurii de reţinere.
Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, membrii aceste Ccamere "nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei Deputaţilor, după ascultarea lor", iar urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competenţa de judecată fiind a ICCJ.
Cu toate acestea, în cazurile de flagrant, precum cel al deputatului PDL Alin Trăşculescu, "deputaţii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei".
"Situaţia va fi adusă de îndată la cunoştinţă ministrului Justiţiei. Ministrul Justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei Deputaţilor asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri", arată articolul 194 din Regulament.
În plus, pentru arestarea preventivă propusă de procurori este necesar acceptul Camerei Deputaţilor.
Trăşculescu, candidat pentru un nou mandat de deputat
Alin Silviu Trăşculescu (38 de ani), de profesie inginer, se află la primul mandat de deputat şi este candidat pentru cel de-al doilea mandat la alegerile de luna viitoare (in colegiul 5 Marasesti).
Alin Trăşculescu este de profesie inginer (a absolvit Universitatea "Transilvania" Brasov, Facultatea de Mecanică, Specializarea Autovehicule Rutiere).
În perioada 1998-2001 a fost inginer, apoi administratorul S.C TSGM Dollar Prod SRL Focşani (2001-2002) şi director de vânzări la SC Scorpion Exim SRL Focşani (2002-2004).
În perioada 2004-2008 a fost directorul Registrului Auto Român, Reprezentanţa Vrancea.
În iunie 2008, Trăşculescu a fost ales consilier local si viceprimar al Focşaniului, însă a renunţat la aceste funcţii pentru un loc în Parlament.
În legislatura 2008-2012, Trăşculescu a avut 27 de iniţiative legislative (patru dintre ele transformându-se în legi), 20 de luări de cuvânt în plen şi 5 întrebări şi interpelări.