Preşedintele participă la Summitul Securităţii Nucleare de la Haga. Ucraina, subiect de discuţie
La această reuniune, care se desfăşoară timp de două zile, liderii statelor puternic industrializate G7 urmează să examineze în cadrul unei reuniuni speciale şi situaţia din Ucraina.
Articol de Agenţia de presă RADOR, 24 Martie 2014, 09:19
UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a precizat, luni, înaintea plecării sale la Haga, că Summitul Securităţii Nucleare la care participă, este organizat la iniţiativa preşedintelui Statelor Unite Barack Obama.
"Este a treia ediţie şi este o iniţiativă a preşedintelui Obama. Prima ediţie s-a desfăşurat la Washington, cea de-a doua s-a desfăşurat în 2012, la Seul, unde a participat şi România, iar cea de-a treia se desfăşoară astăzi şi mâine, la Haga. Obiectivele principale ale summitului sunt legate de reducerea ameninţării terorismului nuclear - este principalul obiectiv - şi al doilea obiectiv al summitului este legat de prevenirea achiziţionării de materiale nucleare de către terorişti sau de către organizaţii neautorizate. Sigur, există şi aspectul naţional, pe care şi-l asumă fiecare ţară, securitatea nucleară, în aşa fel încât operaţiunile care implică activităţi nucleare să nu pericliteze siguranţa cetăţenilor", a declarat şeful statului.
Preşedintele a mai precizat că principalul obiectiv al Summitului este reducerea terorismului nuclear.
"Acest summit va face o trecere în revistă a modului cum statele care ţi-au luat angajamente le-au dus la îndeplinire şi va fi un nou set de angajamente pe care statele participante şi le vor lua. Este extrem de important faptul că România este una din cele 32 de ţări ale lumii care deţine tehnologia întregului proces de fabricaţie a combustibilului nuclear: extragere din mină, procesare, ardere în reactor şi tratarea reziduurilor. Din acest punct de vedere, România este una din ţările extrem de importante în ceea ce priveşte modul cum gestionează activităţile nucleare pe teritoriul naţional", a spus Traian Băsescu.
Preşedintele a subliniat că obiectivul Summitului este extrem de important într-o lume în care tot mai mulţi au tendinţa de a deţine tehnologii nucleare dar nu întotdeauna în scopul utilizării paşnice.
"Astfel de dezbateri la nivel de şefi de state au o anume specificitate spre deosebire de alte tipuri de summituri, acest Summit se bazează pe angajamentele voluntare ale statelor, angajamente care în acelaşi timp se corelează la nivel internaţional dar, cel mai important lucru care trebuie făcut în activităţile nucleare este în mod categoric transparenţa, informarea reciprocă asupra capabilităţilor, asupra măsurilor, asupra securizării, în aşa fel încât activităţile nucleare să nu fie un risc ci să fie un beneficiu pentru omenire", a spus Băsescu.
"Voi valorifica şansa că foarte mulţi şefi de stat sunt prezenţi la Haga şi în afara Summitului, voi informa cu privire la situaţia din regiune, la nevoia de repoziţionare a resurselor militare ale NATO ca urmare a activităţilor militare din ultimele luni ale Federaţiei Ruse şi aşa mai departe", a mai spus şeful statului.
La summit vor lua parte lideri din 50 de state ale lumii
Tematica acestei reuniuni, care se desfăşoară în capitala Tărilor de Jos, vizează securitatea nucleară, securizarea stocurilor de materiale nucleare şi prevenirea unor situaţii de criză.
De asemenea se va discuta despre modalităţi de reducere a rezervelor de substanţe radioactive periculoase şi a substanţelor chimice degajate, precum şi desăre reducerea numărului obiectivelor în care sunt depozitate aceste substanţe, grăbirii procesului de reducere a stocurilor de arme nucleare şi luării unor noi măsuri de securitate, dar şi consolidării colaborării internaţionale în domeniul nuclear.
Potrivit declaraţiilor analiştilor, subiectul securităţii nucleare ar putea trece pe locul doi, din cauza atmosferei create de evenimentele din Ucraina şi intrarea Crimeii în componenţa Rusiei.
Ucraina, subiect prioritar
La iniţiativa preşedintelui american, Barack Obama, va avea loc o reuniune de urgenţă a liderilor celor şapte state puternic industrializate G7.
În cadrul acestei reuniuni va fi examinată situaţia din Ucraina şi următorii paşi întreprinşi de Occident, în special introducerea de noi sancţiuni la adresa Rusiei.
În cadrul reuniunii va fi lansată iniţiativa de excludere a Rusiei din G8.
Delegaţia rusă la acest summit este condusă de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Şeful diplomaţiei ruse va participa la o întrevedere bilaterală cu secretarul de stat al SUA John Kerry.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va discuta cu secretarul de stat american, John Kerry, despre situaţia din Ucraina, relatează Agenţia de presă INTERFAX, care citează o sursă din cadrul MAE al Rusiei.
Acest subiect va fi abordat şi în cadrul posibilei întrevederi dintre ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski.
De asemenea, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va lua parte la reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor BRICS - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, mai precizează RADOR.