Preşedintele Italiei: A venit momentul ca România să facă parte din Schengen
Preşedintele italian, Sergio Mattarella, a afirmat în cadrul discuţiilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că a venit momentul ca România să fie parte a Spaţiului Schengen, reinterând sprijinul său pentru acest obiectiv.
Articol de Oana Bâlă, 28 Aprilie 2015, 08:16
Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său italian, Sergio Mattarella, au discutat, ieri, la Roma, în principal despre consolidarea relaţiilor între cele două state, inclusiv despre rolul pe care-l au în acest context comunitatea românească din Italia şi cea italiană din România.
De altfel, în prima zi a vizitei sale în Italia, Klaus Johannis s-a întâlnit şi cu reprezentanţii românilor din această ţară, cărora le-a vorbit despre modificările ce vor fi aduse legislaţiei electorale în privinţa votului din diaspora. orespondenţă din Roma.
CORESPONDENŢĂ DIN ROMA Preşedintele italian, Sergio Mattarella, a afirmat în cadrul discuţiilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că a venit momentul ca România să fie parte a Spaţiului Schengen, reinterând sprijinul său şi al Guvernului Italiei pentru ca ţara noastră să atingă acest obiectiv.
În cadrul convorbirilor, a fost evidenţiată şi importanţa relaţiilor economice şi comerciale dintre cele două state, precum şi potenţialul existent pentru amplificarea acestora.
Şeful statului s-a întâlnit şi cu preşedintele Senatului italian, Pietro Grasso, cu care a discutat despre procesul de reformă din cele două ţări.
Preşedintele României şi-a încheiat prima zi a vizitei la Roma cu o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Italia, cărora le-a spus că toate partidele s-au angajat public să înceapă în cel mai scurt timp dezbaterea cu privire la legislaţia care asigură dreptul de vot al românilor din afara graniţelor.
El a precizat că este rolul Parlamentului să adopte o soluţie în acest sens, dar a subliniat că va urmări evoluţia acestui proces.
"Am auzit opinii diferite şi preocupări despre cum s-ar putea desfăşura votul prin corespondenţă sau cel electronic, dacă este suficient de sigur şi ce ar putea să îl afecteze. Sunt preocupări legitime. Specialiştii vor da răspunsurile tehnice şi vor veni cu soluţii, dar eu aş vrea să vă dau un răspuns de principiu: să renunţăm la premisa neîncrederii - a cetăţenilor în autorităţi, a autorităţilor în cetăţeni, a instituţiilor în propria capacitate de a pregăti şi organiza un asemenea vot", a spus Iohannis.
La întâlnirea reprezentanţilor comunităţii româneşti cu preşedintele Klaus Iohannis, desfăşurată aseară la Roma, au participat peste 500 de conaţionali, veniţi din întreaga Italie. Corespondentul RRA, Elena Postelnicu, a stat de vorbă cu unul dintre ei.
Mirtis Dumitru: Mă numesc Mirtis Dumitru, sunt profesor de istorie.
Reporter: Aţi venit de la Rimini pentru această întâlnire?
Mirtis Dumitru: Este emoţionant să vezi preşedintele ţarii tale de la doi metri. Credem că tot ce a auzit aici domnul preşedinte de la noi cred că are la inimă. Nu era obligat să facă această întâlnire. Deci pentru noi este o mare speranţă. Ne dorim din tot sufletul să putem să avem mai mare susţinere şi în ceea ce priveşte activitatea noastr de limbă, cultură, civilizaţie, şcoala românească.
Potrivit ultimului Raport statistic privind imigraţia din anul 2014, realizat de Oficiul Naţional Antidiscriminări Rasiale din Italia, numărul românilor care trăiesc în această ţară este de aproape un milion .
FOTO: Întâlnirea preşedintelu Klaus Iohannis cu românii din Italia. Sursa: Administraţia Prezidenţială