Președintele îşi asumă responsabilitatea pentru întârzierea aderării la Schengen
Aflat la şedinţa CSM, preşedintele Traian Băsescu a declarat că îşi asumă responsabilitatea politică pentru condiţionarea aderării României la spaţiul Schengen de situaţia din justiţie. Foto:Agerpres
Articol de Cristina Ghioca, 05 Ianuarie 2011, 15:44
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că îşi asumă responsabilitatea politică a asocierii dintre aderarea la spaţiul Schengen şi mecanismul de verficare pe justiţie, dar a adăugat că, o parte majoră a problemelor României se găseşte în justiţie.
El a menţionat de asemenea, că la Consiliul Superior al Magistraturii politica resurselor umane a eşuat şi a atras atenţia asupra faptului că evaluarea a 99% dintre magistraţi cu calificativul " foarte bine" nu corespunde cu ceea ce se întâmplă în justiţie.
Prezent la şedinţa CSM, şeful statului a arătat că, deşi în ultimii ani au avut loc progrese în privinţa dosarelor de corupţie, există încă întârzieri nejustifcate.
În prezentarea raportului de activitate pe anul 2010, el a vorbit despre importanţa credibilităţii acestui for şi nevoia ca cel de-al doilea mandat al CSM să nu înceapă cu suspiciuni de neconstituţionalitate.
În acest context, Traian Băsescu a făcut referire şi la cazurile de judecători corupţi.
În replică, membrii CSM consideră că anul trecut, activitatea lor a fost marcată de întărirea rolului inspecţiei judiciare şi de asigurărea formării magistraţilor pentru aplicarea corespunzătoare a noilor coduri.
Potrivit raportului întocmit de for, în 2010 s-a pus accent pe investigarea cazurilor de mare corupţie în care au fost implicaţi magistraţi.
La sfârşitul anului trecut, preşedintele Traian Băsescu şi ministrul justiţiei au criticat dur activitatea CSM.
Şeful statului a declarat că din cauza neîndeplinirii obiectivelor de către CSM, raportul intermediar privind mecanismul de cooperare şi verficare pe justiţie se prefigurează a fi un eşec, ceea ce nu va ajuta România în procesul de aderare la Schengen.
Şi ministrul Cătălin Predoiu a afirmat că actualul CSM a ales să transmită un mesaj de genul "nu ne pasă", adoptând un comportament demn de un adevărat for politic prin tentativa de ocupare a poziţiilor pe teren la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şi în viitorul Consiliu.