Preşedintele Iohannis retrimite Senatului Legea privind asigurarea locuinţelor
Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Senatului pentru reexaminare Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.
Articol de Radio România, 23 Aprilie 2015, 15:02
Cererea de reexaminare este adresată preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi se referă la Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor
Şeful statului atrage atenţia că, în forma actuală, documentul ar putea îngrădi dreptul proprietarilor care deţin clădiri din clasa I de risc seismic să încheie orice fel de asigurare.
Potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale, "Prin Art. I pct. 7 din legea transmisă la promulgare - Art. 9 alin. (1 indice 2) din Legea nr. 260/2008 – se prevede posibilitatea PAID (Pool de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale) ca, în cazuri bine determinate, fără ca acestea să fie definite, să condiţioneze încheierea poliţei PAD de efectuarea unei inspecţii de risc a locuinţei ce va face obiectul asigurării obligatorii. Această prevedere este însă în contradicţie cu actualele dispoziţii ale Art. 3 alin. (6) din Legea nr. 260/2008 (care nu au fost modificate prin legea transmisă la promulgare), ce exclud expres din sfera de aplicare a legii ”locuinţele situate în clădirile expertizate tehnic în condiţiile legii de către experţi tehnici atestaţi şi încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic (…)”.
Având în vedere prevederile Art. 3 alin. (6) al Legii 260/2008, conform căruia locuinţele încadrate în clasa I de risc seismic nu pot fi asigurate împotriva dezastrelor naturale în baza unei poliţe de asigurare obligatorie PAD până la data recepţiei lucrărilor de consolidare a clădirilor, şi prevederile Art. 3 alin. (9) - nou introdus -, care impun o restricţie referitoare la încheierea asigurărilor facultative de către societăţile de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă, apreciem că promulgarea legii va conduce, tocmai pentru cele mai vulnerabile proprietăţi, la îngrădirea dreptului proprietarilor de a-şi proteja imobilele, punându-i în imposibilitatea de a încheia orice fel de asigurare a locuinței.
În ceea ce priveşte posibilităţile concrete de funcţionare a mecanismului propus de legiuitor şi având în vedere prevederile Art. 3 alin. (9), care transferă controlul obligaţiei de a încheia o poliţă de asigurare obligatorie în sarcina societăţilor de asigurări, atragem atenţia și asupra necesităţii ca statul să utilizeze inclusiv propria capacitate administrativă în acest sens", se mai arată în document.
În cererea de reexaminare se spune că proiectul a fost amendat, "în mod semnificativ, de Camera Deputaţilor" şi astfel ar contraveni jurisprudenţei constante a Curţii Constituţionale, potrivit căreia legea este un act ce trebuie adoptat de Parlament, în conformitate cu principiul bicameralismului.