Preşedintele Iohannis, mesaj de Ziua de 23 August
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis duminică, 23 august a.c., un mesaj cu prilejul Zilei Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului.
Articol de Radio România, 23 August 2015, 18:01
"Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului reprezintă un prilej de amintire și compasiune, dar și o ocazie de a privi cu încredere către un viitor în care disprețul față de viața și libertatea persoanei nu va mai rămâne vreodată nepedepsit. Totodată, acest moment ne obligă la condamnarea categorică și neechivocă a Pactului Ribbentrop-Molotov și mai ales a consecințelor sale nefaste pentru trecutul țării noastre.În 2011, România a inclus într-o lege iniţiativa prevăzută de Declaraţia de la Praga, din 2008, potrivit căreia ziua de 23 august - ziua semnării Pactului Molotov-Ribbentrop, care consfinţeşte în clauze secrete împărţirea părţii estice a Europei - să fie declarată ziua comemorării a victimelor dictaturilor totalitare naziste şi comuniste", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
Acordul, semnat de miniştirii de externe ai Germaniei şi Uniunii Sovietice, la 23 august 1939, a pregătit, printre altele, anexarea de către Uniunea Sovietică a ţărilor baltice şi a Basarabiei, care a aparţinut României.
În mesajul publicat pe site-ul Preşedinţiei, Iohannis a criticat Pactul Molotov-Ribbentrop şi "consecinţele acestui pact asupra României".
"Nu avem voie să negăm sau să minimalizăm politica legionară (fascistă) şi comunistă de exterminare, ci trebuie să onorăm şi să ne amintim de victimele acestor regimuri.
În ultimul deceniu România a întreprins paşi curajoşi pentru condamnarea acestor regimuri, demonstrând că istoria sa s-a desprins definitiv de perioadele sale sumbre", a subliniat preşedintele României.
Klaus Iohannis a atras atenţia compatrioţii săi pentru a preveni "orice iniţiativă politică radicală, utopică şi extremistă" care se îndreaptă împotriva statului de drept şi a democraţiei.
În timpul comunismului, ziua de 23 august a fost Ziua Naţională a României, pe care puterea de atunci a sărbătorit drept "ziua revoltei armate antifasciste şi antiimperialiste din 1944", se mai spune în comunicatul de presă.