Preşedintele Iohannis a promulgat legea risipei
Legea diminuării risipei alimentare a fost promulgată de preşedintele Klaus Johannis.
Articol de Daniela Mănuţă, 17 Noiembrie 2016, 13:31
Actul normativ prevede donarea alimentelor care se apropie de termenul de expirare, dar sunt încă bune de consumat, către fundaţii, cămine sau spitale.
Cei care vor încălca legea riscă sancţiuni.
Donarea a'limentelor se va face numai în baza unui contract de donaţie sau sponsorizare, încheiat între societatea comercială şi fundaţiile care vor beneficia de alimente.
Directorul Asociaţiei "Mai Mult Verde", Doru Dumitrana, a declarat că normele metodologice trebuie realizate cu consultarea tuturor părţilor implicate în combaterea acestui fenomen.
"Pe de-o parte, vorbim de risipa de-a lungul lanţului de producţie, de la producător, procesatori, hoteluri şi restaurante, supermagazine, magazine de distribuţie ş.a.m.d., iar cea de-a doua parte a problemei este legată de educaţia consumatorilor. Aici toată lumea este de acord că cea mai mare parte a risipei e produsă la nivelul gospodăriilor", a spus Doru Dumitrana.
Iniţiatorul Legii antirisipă în Franţa, Arash Derambarsh, susţine că legea votată în februrarie a avut un impact internaţional, pentru că, datorită globalizării, există un comportament similar peste tot în lume.
"Spun întotdeauna că urgenţa sunt supermarketurile, pentru că 5% din ceea ce aruncă ei ar permite hrănirea a milioane de persoane", a spus el.
Actul normativ privind combaterea risipei în România prevede şi amenzi între 1000 şi 10.000 de lei pentru cei care încalcă prevederile şi va intra în vigoare în termen de şase luni de la data publicării în Monitorul Oficial.
Guvernul trebuie să facă acum normele metodologice, astfel încât actul normativ să fie aplicat.