Preşedintele Iohannis a prezentat Parlamentului Strategia Naţională de Apărare
Noua Strategie Naţională de Apărare pentru perioada 2015-2019 a fost prezentată astăzi, în Parlament, de preşedintele Klaus Iohannis.
Articol de Cătălin Purcaru, 22 Iunie 2015, 06:59
politicaromaneasca.ro a transmis LIVE VIDEO discursul preşedintelui României, Klaus Iohannis.
AUDIO Discursul integral al preşedintelui, pe prima pagină, în playerul AUDIO
AICI mesajul integral al preşedintele României, prezentat plenului Parlamentului.
Strategia Naţională de Apărare a ţării va fi votată într-o şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, convocată pentru mâine, de la ora 13.00.
UPDATE Birourile Permanente ale celor două Camere au decis, la propunerea PSD, ca dezbaterile şi votul asupra acestui document să aibă loc, mâine.
Hotărârea a fost criticată de liberali.
Potrivit redactorului RRA, secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici, a explicat că nu era stabiltă o dată la care să fie dezbătută şi votată Strategia Naţională de Apărare.
La şedinţa comună a conducerii Senatului şi Camerei Deputaţilor au existat două propuneri: una stabilea ca documentul să fie supus aprobării plenului astăzi, imediat după ce preşedintele Klaus Iohannis prezintă Strategia Naţională de Apărare, iar cealaltă propunea ca punctele de vedere are grupurilor parlamentare şi votul să aibă loc mâine.
"Propunerea să fie mâine a fost propunerea liderului grupului PSD. A existat o solicitare ca şi cele două comisii de politică externe să-şi exprime un punct de vedere până mâine", a spus el .
Liberalii au cerut ca votul asupra Strategiei Naţionale de Apărare să aibă loc astăzi.
Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban: "Este o încălcare regulamentară grosolană. Nu se pot da avize după ce comisiile sesizate în fond au finalizat raportul, dar asta a fost pretextul ca să arate că, totuşi, ei hotărăsc când se adoptă Strategia de apărare", a spus Orban.
De menţionat că documentul stabileşte direcţiile de acţiune pentru mai multe domenii care implică securitatea naţională.
Printre obiectivele strategiei se numără buna funcţionare a justiţiei, asigurarea ordinii de drept şi a eficienţei sistemelor naţionale de prevenire şi gestionare a situaţiilor de criză.
Strategia mai are în vedere asigurarea unui mediu economic performant, a stabilităţii bugetar- financiare a statului, dezvoltarea consolidată şi adaptată sistemelor publice de sănătate, educaţie şi protecţie socială, conturarea unui profil de ţară corespunzător nivelului de ambiţie asumat la nivel politic.
Consolidarea prezenţei în NATO şi Uniunea Europeană a Parteneriatului Strategic cu SUA, asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre şi aprofundarea cooperării cu statele vecine şi cu cele din flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice sunt, de asemenea, obiective care se regăsesc în noua Strategie Naţională de Securitate.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat noua Strategie Naţională de Apărare, despre care a afirmat că urmăreşte golirea de conţinut a activităţii guvernului şi instituirea republicii prezidenţiale.