Președintele intervine în disputa privind arestarea lui Dan Șova
Președintele Klaus Iohannis cere CCR să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parchetul General şi CSM, pe de o parte, şi Parlament, de cealaltă parte, în cazul cererii de arestare a lui Dan Șova.
Articol de Oana Bâlă, 26 Martie 2015, 18:32
Preşedintele Klaus Iohannis intervine în disputa legată de votul de ieri din Senat în cazul cererii de arestare a senatorului Dan Şova.
Şeful statului cere Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parchetul General şi CSM, pe de o parte, şi Parlament, de cealaltă parte.
Cererea preşedintelui Klaus Iohannis vine ca urmare a omisiuni Parlamentului de a pune în acord dispoziţiile legale cu Constituţia în ceea ce priveşte majoritatea necesară a adoptării hotărârilor de încuviinţare a solicitărilor de reţinere sau arestare a unui parlamentar cu consecinţa blocării activităţii puterii judecătoreşti.
Şeful statului precizează în scrisoarea adresată preşedintelui Curţii Constituţionale că atitudinea Parlamentului în cazuri precum cel al senatorului Dan Şova a condus la un blocaj instituţional, prin imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare şi a înfăptuirii actului de justiţie.
Astfel, preşedintele României arată că, prin raportare la o majoritate în esenţă neconstituţională, Parlamentul a blocat posibilitatea instanţelor de judecată de a se pronunţa asupra temeiurilor cererii de arestare preventivă sau reţinerii în condiţiile prevăzute de lege.
Totodată a fost încălcat principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat, precum şi cel al obligativităţii unui comportament loial al autorităilor publice faţă de Constituţie.
Tot legat de cazul Dan Şova, DNA a solicitat, astăzi, CSM să sesizeze Curtea Constituţională, pentru că activitatea organelor judiciare este blocată de autoritatea legislativă, care nu-şi îndeplineşte atribuţiile stabilite prin legea fundamentală.
Condiţia de cvorum invocată de Senat, susţine procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, este contrară dispoziţiilor constituţionale.
Ea face recurs la o decizie din 2008 a CCR, care a hotărât că cererile de reţinere şi arestare adresate legislativului sunt adoptate prin majoritatea simplă a parlamentarilor prezenţi. Curţii Constituţionale intenţionează să i se adreseze, pe aceeaşi temă, şi PNL, care a anunţat că are semnăturile necesare şi lucrează la document.
Ieri, solicitarea DNA privind reţinerea şi arestarea social-democratului Dan Şova nu a trecut de Senat, deoarece, aşa cum s-a anunţat în plen, nu a întrunit jumătate plus unu din numărul total de senatori.