Preşedintele face apel la responsabilitate în legătură cu Schengen
Şeful statului consideră că unele afirmaţii ale parlamentarilor îngreunează acţiunea diplomatică a României de integrare în spaţiul Schengen.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 23 Decembrie 2010, 09:20
Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut partidelor şi formaţiunilor politice parlamentare să dea dovadă de responsabilitate în declaraţiile referitoare la aderarea României la Spaţiul Schengen.
Administraţia Prezidenţială precizează, într-un comunicat, că o serie de afirmaţii făcute de reprezentanţii din Legislativ îngreunează suplimentar acţiunea diplomatică a instituţiilor statului, în sprijinul integrării în Spaţiul Schengen, în martie 2011.
Şeful statului a avut, miercuri, la Palatul Cotroceni, o reuniune de lucru cu membri ai Guvernului, în cadrul căreia au fost examinate demersurile politice externe din perioada următoare, pentru ca procesul să se menţină în coordonatele stabilite.
Miniştrii de Interne ai Franţei şi Germaniei au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care se solicită amânarea aderării României, dar şi a Bulgariei, la spaţiul Schengen.
Solicitarea a fost de asemenea adresată preşedinţiei belgiene a Uniunii Europene, precum şi Ungariei, care va prelua preşedinţia forului comunitar.
Controlul migraţiei şi crima organizată, motive de întârziere în aderarea la Schengen
Controlul fluxurilor de migraţie şi crima organizată sunt principalele motive ale refuzului franco-german pe termen scurt în ce priveşte intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen - spune ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, în "Le Figaro".
"75 la sută din imigraţia ilegală în Europa trece prin această regiune sud-est europeană, iar dacă Bulgaria şi România intră în Schengen, frontierele lor devin ale noastre. E vorba de o decizie încărcată de consecinţe, ce ne afectează securitatea internă"- a declarat ministrul în interviul apărut, joi, în ziarul francez.
"Pe de altă parte - subliniază Laurent Wauquiez - Schengen funcţionează cu o bază de date extrem de sensibilă, care, dacă ar cădea în mâinile crimei organizate, s-ar produce o serioasă breşă în dipozitivul de securitate european".