Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc solicită retragerea cererii de intervenţie a României
Într-o scrisoare,preşedintele CNS, Izsak Balazs, îi solicită premierului Ponta retragerea cererii de intervenţie a României de partea Comisiei Europene, în procesul de la Curtea Europeană de Justiţie.
Articol de Raul Matiş, 17 Aprilie 2014, 16:55
În acestă cerere era contestată decizia de respingere de către Comisia Europeană a iniţiativei cetăţeneşti referitoare la protejarea regiunilor cu particularităţi lingvistice şi culturale.
În motivarea acestui demers, Izsak Balazs face referire la cooptarea UDMR la guvernare după atacarea deciziei Comisiei Europene, precizând că UDMR este un susţinător al iniţiativei europene cetăţeneşti şi că ministrul Attila Korodi este chiar membru în comitetul cetăţenesc care a formulat iniţiativa.
În opinia lui Izsak Balazs, această situaţie nu este în folosul bunei funcţionări a actualului guvern şi ar putea crea probleme în cadrul executivului de la Bucureşti, având în vedere faptul că UDMR ar trebui să ia o atitudine clară şi fermă în acest subiect înaintea alegerilor parlamentare europene.
Liderul CNS a spus că dacă Ungaria a cerut admiterea intervenţiei de partea reclamanţilor, în procesul de la Curtea Europeană de Justiţie, Slovacia, Grecia şi România au solicitat admiterea intervenţiei de partea Comisiei Europene, demersul statului român putând fi explicat, din punctul sau de vedere, "prin neînţelegerea intenţiei comitetului pentru initiaţivă cetăţenească europeană".
Menţionăm că iniţiativa cetăţenească cu titlul "Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi sustenabilitatea culturilor regionale" a fost respinsă de Comisia Europeană anul trecut, după care comitetul de acţiune a atacat decizia CE la Curtea Europeana de Justiţie - informează corespondentul RRA, Raul Matiş.