Preşedintele consideră că discuţia din CSAT a fost "constructivă"
Preşedinţia României apreciază drept "constructivă" discuţia pe care au avut-o vineri membrii CSAT în legătură cu procesul de privatizare a companiei CFR Marfă.
Articol de Simona Mihăescu, 02 August 2013, 15:08
În comunicatul de presă se mai precizează că nu a fost emisă nicio altă decizie a Consiliului pe această temă, amintind că există deja o hotărâre a CSAT în acest caz luată în şedinţa din luna februarie.
Amintim că, la aceea dată, s-a dat aviz pe strategia de privatizare a CFR Marfă.
"Membrii CSAT au avut o discuţie constructivă legată de acest proces de privatizare având ca obiect continuarea procedurilor legale privind finalizarea procesului de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă 'C.F.R. Marfă' - S.A. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat strategia de privatizare a CFR Marfă prin Hotărârea CSAT nr. 23/5.02.2013. Nu s-a emis o altă decizie CSAT", se scrie în comunicatul Preşedinţiei, postat vineri pe site-ul instituţiei.
În document se mai menţionează că la şedinţa CSAT au participat viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ministrul Finanţelor Publice, vicepremierul Daniel Chiţoiu, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei, Robert-Marius Cazanciuc, directorul Serviciului Român de Informaţii, George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor-Viorel Meleşcanu, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota, secretarul CSAT, general Ion Oprişor, purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Bogdan Oprea.
De asemenea, a participat ca invitat şi consilierul prezidenţial Claudiu-Constantin Dinu, şeful Departamentului Constituţional Legislativ.
"O şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) condusă de preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a avut loc, vineri, 2 august, la ora 11,00, în Sala CSAT a Palatului Cotroceni, convocată ca urmare a solicitării Guvernului României trimisă Secretariatului CSAT joi, 1 august, ora 17,05, de a introduce pe ordinea de zi a unei şedinţe CSAT subiectul Hotărârii de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013 pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni între stat, prin Ministerul Transporturilor, în calitate de vânzător, şi Societatea Comercială Grup Feroviar Român S.A., în calitate de cumpărător, având ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui pachet de acţiuni, reprezentând 51% din capitalul social al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă 'C.F.R. Marfă' - S.A", a mai informat Administraţia Prezidenţială, potrivit Agerpres.
Executivul precizează în documentul remis, vineri, că a solicitat preşedintelui, doar să dispună includerea pe ordinea de zi a primei şedinţe, a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al CFR Marfă.
Decizia luată de preşedintele Băsescu de a convoca " de urgenţă" a CSAT este de fapt "o forţare", se mai scrie în comunicatul de presă.
"Guvernul României vede ca fiind o forţare decizia preşedintelui de a convoca 'de urgenţă' CSAT, cunoscut fiind faptul că hotărârile în cadrul Consiliului se iau cu unanimitate de voturi a celor prezenţi, în condiţiile îndeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil în cazul participării la şedinţă a cuiva fără drept de vot".