Preşedintele cere sesizarea CCR pe Ordonanţa privind educaţia
Şeful statului apreciază că OUG 49/2014 a condus la adoptarea unor modificări legislative cu un impact negativ puternic în domeniul educaţiei.
Articol de Oana Bâlă, 04 Iulie 2014, 14:53
Preşedintele Traian Băsescu a cerut "Avocatului Poporului" să sesizeze Curtea Constituţională, în legatură cu Ordonanţa de Urgenţă care prevede instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei şi cercetării ştiinţifice, informează Administraţia Prezidenţială.
Într-o scrisoare trimisă lui Victor Ciorbea, şeful statului apreciază că actul normativ a condus la adoptarea unor modificări legislative cu un impact negativ puternic în acest sector.
De altfel, preşedintele Traian Băsescu susţine, potrivit redactorului nostru Oana Bâlă, că, în plus, a fost încalcat regimul constituţional referitor la emiterea ordonanţelor de urgenţă şi dreptul la învăţătură şi la proprietate privată.
"Prin adoptarea de către Guvern a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 49/26 iunie 2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice şi pentru modificarea unor acte normative a fost încălcat regimul constituţional privitor la emiterea ordonanţelor de urgenţă, fiind nesocotite, în acelaşi timp, dreptul la învăţătură şi dreptul la proprietate privată", se precizează în scrisoarea menţionată.
În scrisoarea trimisă către Avocatul Poporului se aminteşte că, potrivit Constituţiei, ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată şi ele nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie.
Traian Băsescu apreciază că prin OUG 49/2016 au fost adoptate o serie de modificări legislative cu "un puternic impact negativ" atât în sfera învăţământului preuniversitar, cât şi în planul învăţământului universitar.
Printre aceste modificări este menţionată posibilitatea organizării, în cazuri temeinic justificate, a unei sesiuni de bacalaureat speciale, precum şi trecerea terenurilor şi a clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea elevii - palatele şi cluburile acestora, cluburile sportive şcolare, ale căror cheltuieli curente şi de capital se finanţează de la bugetul de stat - din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţii administrativ-teritoriale, la cererea Consiliului Judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local, după caz, prin hotărâre a Guvernului.