Preşedintele CEDO în România
Preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, Jean-Paul Costa, începe vineri, o vizită oficială de două zile în România, la invitaţia Ministerului de Externe. Foto:Agerpres
Articol de Simona Mihăescu, 22 Octombrie 2010, 11:37
Vizita vine şi în contextul în care un studiu realizat de judecători din România, arată că statul român a suferit în ultimul deceniu condamnări la CEDO pentru aproape toate tipurile de încălcări ale drepturilor omului.
Programul vizitei pe care preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, Jean-Paul Costa, o face în România include o întâlnire cu preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, dar şi cu reprezentanţi ai Guvernului şi Parlamentului.
Preşedintele CEDO va vizita şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cu o zi înainte de sosirea lui Jean-Paul Costa în România a fost dat publicităţii un studiu realizat de mai mulţi judecători români din care reiese că Parlamentul, Guvernul şi puterea judecătorească sunt în egală măsură responsabile de condamnările primite de statul român la CEDO.
Potrivit Academiei Române, legislativul este responsabil în 84% dintre condamnările la Curtea Europeană de la Strasbourg, respectiv în 491 de cauze, puterea judecătorească în 72%, adică 362 de cauze, executivul în 58 de procente, Ministerul Public 16%, iar Curtea Constituţională este responsabilă pentru 0,34% dintre condamnări, adică două cauze.
Statul român a fost obligat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg să plătească, până la 31 decembrie 2009, despăgubiri de peste 44 de milioane de euro, după ce au fost pronunţate 648 de hotărâri, în 584 dintre acestea România fiind condamnată.
Autorii studiului urmează să rezume fiecare cauză în care România a fost condamnată de CEDO, să găsească autorităţile potenţiale responsabile şi să observe în ce măsură acestea s-au conformat şi au reacţionat concret după pronunţarea hotărârilor.
Prin urmare, lipsa unor legi coerente şi modificările dese ale cadrului normativ sunt printre cauzele principale care au dus la această situaţie.
În ultimii zece ani, statul român a primit aproape 600 de condamnări la CEDO şi a fost obligat la plata unor daune totale de peste 44 de milioane de euro pe aproape toate tipurile de încălcare a drepturilor omului.