Preşedintele Băsescu participă la Summitul Uniunea Europeană - Africa
Summitul Uniunea Europeană - Africa îşi propune stabilirea unui plan de acţiune comun, în următorii patru ani.
Articol de Radio România, 02 Aprilie 2014, 13:50
UPDATE "Să investim în valori umane, prosperitate şi pace" este tema generică a summitului la care participă, timp de două zile, reprezentanţi de înalt nivel din 54 de ţări africane şi din toate statele membre ale Uniunii Europene, transmite corespondentul RRA la Bruxelles, Sorin Croitorescu.
Continentul african se schimbă profund şi rapid, observa preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la deschiderea reuniunii.
Sunt, însă, şi numeroase provocări la depăşirea cărora poate contribui şi Uniunea Europeană.
"Eradicarea sărăciei şi realizarea unei creşteri economice durabile, consolidarea democraţiei şi statului de drept, a bune guvernări şi respectării drepturilor omului, ameninţarea mişcărilor radicale, cum am văzut în Mali sau Somalia, sau fragilitatea structurilor de stat care a pus în pericol ţări ca Republica Centrafricană sau Guineea Bissau. Trebuie să tratăm aceste provocări în comun. Când terorismul se extinde în Sahel sau în Cornul Africii sau când fenomenul migraţiei este necontrolabil şi devine o sursă a criminalităţii organizate, sunt ameninţate şi Africa, şi Europa", a spus Jose Manuel Barroso.
La lucrări participă şi secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, care s-a declarat preocupat de situaţia din Republica Centrafricană şi a salutat contribuţia Uniunii Europene la oprirea violenţelor şi la procesul de stabilizare din această ţară.
De asemenea, el a remarcat cooperarea dintre ţările de pe cele două continente în domenii precum educaţia sau schimbările climatice şi a făcut apel la solidaritate.
România, reprezentată de președintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu, explica, miercuri, La Aeroportul H. Coadă, înaintea plecării sale la Bruxelles, că se acţionează pe cu trei domenii importante: migraţia, agricultura şi siguranţa alimentară, precum şi protejarea mediului.
Referindu-şi şi la lucrările Summit-ului UE-Africa, care se desfăşoară timp de două zile, la Bruxelles, Traian Băsescu a mai spus că reuniunea are ca obiectiv "consolidarea cooperării politice şi economice dintre Uniunea Europeană şi statele africane".
"Summitul se va finaliza cu două documente generale şi alte trei documente sectoriale. Documentele generale vor fi o declaraţie politică Uniunea Europeană-Africa, al doilea document general va fi Planul de acţiune comună pentru perioada 2014-2017, iar documente sectoriale vor fi legate de migraţie şi mobilitate - una din marile probleme pe care Europa le are în relaţia cu ţările africane, a doua declaraţie sectorială va fi legată de agricultură şi securitatea alimentară, o problemă de interes major pentru ţările africane, şi în sfârşit, cea de-a treia declaraţie sectorială va fi legată de schimbări climatice sau, altfel spus, protejarea mediului având în vedere că pe continentul african elementele de protecţie pentru mediu sunt încă foarte departe de nevoile care ar trebui să fie manifeste în grija pentru protejarea mediului", a precizat preşedintele Băsescu, miercuri, înaintea plecării sale la Bruxelles.
Şeful statului a anunţat, că, ulterior, va participa şi la Reuniunea europeană pe tema integrării populaţiei de etnie romă - care are în prim-plan dimensiunea locală a politicilor de incluziune a acestei minorităţi.