Preşedintele Băsescu îşi asumă eşecul în problema Schengen
Chiar dacă îşi asumă eşecul amânării aderării României la Schegen, preşedintele Traian Băsescu anunţă că se vor continua eforturile deiplomatice ale României pentru includerea în spaţiul de liberă cirulaţie.
Articol de Oana Bâlă, 23 Septembrie 2011, 08:39
România îşi va continua eforturile diplomatice pentru a adera la Spaţiul Schengen.
O iniţiativă a Bucureştiului în Consiliul European de luna viitoare va fi posibilă, însă, numai dacă va exista certitudinea unui succes, este poziţia preşedintelui Traian Băsescu, de după amânarea deciziei pentru o perioadă nedeterminată.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că amânarea deciziei aderării României la Spaţiul Schengen este un eşec pe care şi-l asumă, în calitate de şef al statului, dar a precizat că toate instituţiile implicate şi-au făcut treaba, iar rapoartele arată că, tehnic, au fost respectate condiţiile aderării.
Şeful statului a anunţat că se vor continua eforturile de a convinge Olanda să susţină integrarea României în spaţiul de liberă circulaţie.
"Diplomaţia are limite, ceea ce nu înseamnă că nu vom continua eforturile diplomatice. Trebuie să obţinem un calendar. Spre exemplu, eu, de săptămâna viitoare, intru într-un proces de a încerca să vedem cum putem clinti poziţia olandeză", a spus Traian Băsescu.
România susţine exigenţele Olandei
Preşedintele a menţionat că, la următorul Consiliu European, România va susţine exigenţele Olandei, chiar dacă această ţară, alături de Finlanda, a acţionat noneuropean în legătură cu aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen.
"Nimeni să nu se aştepte ca România să aibă comportament noneuropean. În momentul de faţă, comportament noneuropean au avut Olanda şi Finlanda. Suntem o ţară care vrem să dobândim respect şi ne-am comportat, de la intrare în Uniunea Europeană, ca buni europeni", susţine preşedintele.
Şeful statului a mai spus că o cerere a României de a se lua o decizie la Consiliul European, din această toamnă, cu privire la aderarea la Spaţiul Schengen, poate fi făcută doar dacă există şanse de succes, pentru că un eventual refuz ar duce la reluarea unor proceduri.
Decizia privind aderarea Românei şi Bulgariei la spaţiul Schegen a fost amânată până la o dată neprecizată, după ce Olanda şi Finlanda s-au opus aderării celor două state la spaţiul de liberă circulaţie.