Preşedintele Băsescu invită partidele să semneze un "pact pentru agricultură"
Preşedintele Băsescu a propus partidelor semnarea în septembrie, împreună cu organizaţiile din domeniul agro-alimentar, a unui pact pentru dezvoltarea agriculturii în perioada 2014-2030, care să preia obiectivele raportului Comisiei prezidenţiale.
Articol de Flori Doman, 01 Iulie 2013, 15:56
Preşedintele Traian Băsescu a invitat, luni, partidele politice să semneze un pact pentru agricultură.
Şeful statului a precizat, la Palatul Cotroceni, la evenimentul de lansare a raportului Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România, că raportul "este cel mai bun document strategic pentru agricultură şi industrie alimentară şi spaţiul rural care a fost produs după Revoluţie".
"Astăzi, în sfârşit s-a terminat o muncă ce ţine de trei ani. Vă mărturisesc că de o săptămână de când am primit raportul, l-am citit. Impresionează prin acurateţea cifrelor utilizate, în diagnosticul pus agriculturii şi industriei alimentare, şi prin soluţiile pe care le dă. Astăzi, raportul este finalizat din punct de vedere al Comisiei, o comisie în afara oricărei suspiciuni din punct de vedere profesional. (...) Este un document care, după părerea mea, dincolo de a fi un excelent documentar şi o radiografie excelentă a agriculturii româneşti, ne dă şi o perspectivă. (...) În opinia mea, este cel mai bun document strategic pentru agricultură şi industrie alimentară şi spaţiul rural care a fost produs după Revoluţie", a spus preşedintele.
Potrivit lui Traian Băsescu, respectivul raport ar trebui să devină o realitate, punctând că ar trebui în acest caz urmată calea raportului Comisiei prezidenţiale pentru educaţie, adică să se semneze un pact pe agricultură.
"Invit astăzi toate partidele ca, după ce se finalizează procesul de adoptare a acestui raport, să semnăm cu toţii, partide şi instituţii, producători şi beneficiari, să semnăm Pactul pentru agricultură. Ar fi un angajament politic pe termen lung", a spus preşedintele, menţionând că munca respectivei comisii a vizat crearea unei viziuni în domeniul agriculturii până în 2030.
El a subliniat că strategia respectivă va fi în dezbatere publică timp de 30 de zile, perioadă în care instituţiile şi organizaţiile profesionale sau cei interesaţi pot propune modificarea acestuia, ulterior, în luna septembrie, trebuind "găsit timp de toţi" pentru semnarea pactului.
Totodată, şeful statului a menţionat că în strategie sunt prevăzute "obiective şi îndrăzneţe şi posibile".
"Prin atingerea obiectivelor, România ar putea să exporte produse alimentare în valoare de la 40-50 miliarde de euro", a spus şeful statului, adăugând că în 2012 toate exporturile României au fost de 53 de miliarde de euro.
Preşedintele a mai spus că "o ţară cu un asemenea potenţial agricol care nu îşi hrăneşte propria populaţie trebuie să îşi pună întrebări", iar responsabilitatea de a corecta politicile agricole este în primul rând a oamenilor politici.