Preşedintele Băsescu contestă Legea ANI
Preşedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constituţionala cu privire la neconstituţionalitatea Legii Agenţiei Naţionale de Integritate, reexaminata.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 14 Iulie 2010, 14:47
Într-un comunicat de presa al Preşedinţiei, şeful statului reclama faptul ca în adoptarea Legii ANI nu s-au respectat "exigenţele" legate de traseul legislativ.
Traian Basescu apreciaza ca Senatul a legiferat o chestiune pe care o considera de competenţa Camerei Deputaţilor.
Preşedintele menţionează că, potrivit dispoziţiilor articolului 77 din Constituţia României, înainte de promulgare, preşedintele poate solicita verificarea constituţionalităţii legii.
"Motivele acestei sesizări vizează aspecte de neconstituţionalitate extrinsecă, constând în încălcarea exigenţelor constituţionale în materie de sesizare a Camerelor Parlamentului, în procedura de legiferare, deduse din coroborarea alin. (1) teza finală a art. 75 din Constituţia României cu alin. (4) şi (5) ale aceluiaşi articol. Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative a fost adoptată cu încălcarea normelor constituţionale referitoare la procedura de legiferare, şi anume cu nerespectarea competenţelor stabilite pentru cele două Camere, potrivit art. 75 alin. (1) Constituţie", se arată în sesizarea trimisă CC".
Ştefan Deaconu, consilier prezidenţial pe probleme legislative: Dispoziţiile care modificau Legea 115/1996, legea privind declararea averilor demnitarilor, este de competenţa Camerei Deputaţilor, iar modificarile finale la Legea ANI au fost facute de catre Senat şi nu de catre Camera Deputaţilor. Unele dispoziţii din Legea ANI, ajunsa la promulgare, erau de competen?a decizionala a Camerei Deputa?ilor şi nu a Senatului. Era vorba de modificarile la Legea ANI privind introducerea acelor comisii de judecatori, prevazute în Legea 115/1996.
Curtea Constituţională poate întoarce legea în Parlament
Curtea Constituţionala va trebui sa se întruneasca pentru a decide daca sesizarea Preşedinţiei este corecta. Daca verdictul va fi unul favorabil, forma finala a Legii ANI va fi decisa de Camera Deputaţilor.
Senatul, la data de 30 iunie 2010, a adoptat legea ca urmare a cererii de reexaminare, într-o formă diferită de cea a Camerei Deputaţilor, eliminând mare parte din textele nou adoptate, inclusiv prevederile referitoare la comisiile de cercetare a averilor, afirmă Traian Băsescu în sesizare, menţionând că la 8 iulie 2010, legea a fost retrimisă spre promulgare.
În concluzie, Băsescu cere Curţii să constate că Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative a fost adoptată cu nerespectarea dispoziţiilor articolul 75 din Constituţia României, republicată.
Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat, recent, cu 115 voturi favorabile şi două abţineri, noua formă a Legii ANI, reexaminată la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu.
Senatorii au adoptat raportul Comisiei juridice, prin care au fost acceptate doar câteva din solicitările de reexaminare formulate de şeful statului şi se corectau unele prevederi declarate neconstituţionale. Prin votul dat de plenul Senatului s-a respins prelungirea termenului de la un an la trei ani pentru prescripţia verificărilor declaraţiei de avere, precum şi reînfiinţarea comisiilor de cercetare a averilor, scrie Mediafax.
În timpul dezbaterilor, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a susţinut că, dacă senatorii adoptă proiectul în varianta propusă de Comisia juridică, România dă un semnal că nu este interesată de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).