Preşedintele Băsescu consideră referendumurile din Ucraina "ilegitime"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că referendumurile din estul Ucrainei sunt ilegitime, subliniind că în Ucraina nu sunt permise referendumuri care au la bază declararea de independenţă.
Articol de Simona Mihăescu, 12 Mai 2014, 15:09
Şeful statului a mai spus, luni, la Adevărul Live, că România respinge "să recunoască orice fel de separatism în baza unui astfel de referendum".
"În Ucraina nu sunt permise astfel de referendumuri având obiect declararea de independenţă, separatismul, federalizarea ş.a.m.d. Aceste lucruri se pot face numai în baza unor negocieri între reprezentanţi ai populaţiei, repet, şi nu ai celor înarmaţi, reprezentanţi ai populaţiei din est cu Kievul, cu un regim de autonomie. Dar în afara acestor discuţii cu concluzii convenite de ambele părţi, o astfel de acţiune este şi ilegitimă, pentru că nu este constituţională şi este o acţiune care trebuie respinsă de orice stat civilizat tocmai pentru că nu este parte a Constituţiei Ucrainei. România, în mod categoric, respinge să recunoască orice fel de separatism în baza unui astfel de referendum", a declarat preşedintele.
Şeful statului a mai spus că nu are încredere în acţiunile Federaţiei Ruse pe care le-a calificat drept "imprevizibile".
"Eu sunt un om care nu are încredere de regulă în acţiunile Federaţiei Ruse. Ele sunt şi imprevizibile de multe ori şi vizând interese strict ale Federaţiei Ruse, fără să ţină cont de orice altceva, de interesele altora", a spus el.
Traian Băsescu consideră că serviciile de informaţii ar fi trebuit să prindă nişte probe că a existat un limbaj dublu, arătând că nu a primit un asemenea semnal cu privire la limbajul lui Vladimir Putin.
Referindu-se la Republica Moldova, Traian Băsescu a mai susţinut că suveranitatea Republicii Moldova va fi puternic afectată sau va fi destabilizată dacă se face un tandem de destabilizare Transnistria - Găgăuzia, care ar avea reverberaţii şi în regiunea Odesa.
"Noi am imaginat un asemenea scenariu şi am şi atenţionat pe prietenii, pe fraţii noştri la nivelul politic despre posibilitatea unui astfel de scenariu al provocărilor care să vină din Transnistria simultan şi din Găgăuzia şi să le recomandăm să nu răspundă acestor provocări care ar putea fi utilizate în vederea destabilizării Republicii Moldova, că atâta timp cât se limitează la declaraţii şi nu trag, lucrurile pot fi ţinute sub control", a mai afirmat preşedintele la publicaţia citată.