Preşedintele Băsescu cere, din nou, Guvernului renunţarea la acciză
Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, din nou, premierului Victor Ponta să renunţe la creşterea accizei la carburanţi, măsură preconizată să intre în vigoare la 1 aprilie.
Articol de Radio România, 26 Martie 2014, 08:56
Într-o scrisoare adresată premierului, şeful statului susţine că efectele scumpirii cu 42 de bani a litrului de benzină şi motorină se vor concretiza într-o creştere a inflaţiei şi scădere a consumului.
"Revin cu solicitarea de a renunța la introducerea, începând cu 1 aprilie 2014, a creșterii anunțate a accizei la carburant întrucât prin această măsură s-ar pune o presiune mult prea mare și inutilă asupra mediului economic, dar și asupra consumatorului individual. Efectele acestei creșteri, cu 42 de bani a litrului de benzină și motorină, se vor concretiza într-o creștere a prețurilor care va genera inflație, precum și o scădere a consumului, atât la nivelul cetățeanului, cât și al societăților comerciale", se precizează în comunicat .
Preşedintele susţine că această creştere va conduce la prerderea competitivităţii in plan regional.
"În cazul transportatorilor, creșterea accizei cu 7 eurocenți pe litru va conduce la pierderea competitivității la nivel regional, cu impact direct asupra cifrei de afaceri. În plan intern, această majorare va forța societățile de transport să transfere aceste costuri asupra beneficiarilor finali, generând, astfel, o creștere a prețurilor", se mai arată în document.
"Un alt domeniu potențial afectat este agricultura, care, în anul 2013, a avut o contribuție decisivă la înregistrarea de către România a unei creșteri economice peste așteptări. Creșterea accizei cu 7 eurocenți nu ar face altceva decât să frâneze o dezvoltare în continuare a acestui sector, mai ales în cazul în care condițiile meteo nu vor fi la fel de favorabile ca și în anul anterior", mai subliniază comunicatul administraţiei prezidenţiale.
Aici comunicatul integral
În replică, ministrul finanţelor, Ioana Petrescu, susţine că, dacă majorarea nu se va aplica, ar putea apărea o mare problemă pentru bugetul de stat, fiind în pericol chiar plata pensiilor şi a salariilor.
"Evident că este un pericol foarte mare, pentru că o mare parte din cheltuielile pe care le avem la buget sunt cheltuieli, nu ştiu dacă le-aş numi fixe, dar de genul pensii, salarii, care, vrând-nevrând, trebuie acoperite. Nu vorbim de lucruri care se taie foarte uşor", a susţinut Petrescu.
Ministrul finanţelor a mai spus, într-un interviu pentru Adevarul.ro, că banii proveniţi din creşterea accizei la carburanţi vor intra în bugetul consolidat al statului, nu în mod special la construcţia de autostrăzi, aşa cum a susţinut anterior şeful executivului.