Preşedintele Băsescu a semnat decretul privind eliberarea din funcţie a Alinei Bica
Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat astăzi decretul privind eliberarea Alinei Bica din funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Articol de Mădălina Verman, 24 Noiembrie 2014, 07:13
UPDATE 1 Anunţul a fost postat astăzi pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.
Alina Bica şi-a dat demisia din această funcţie sâmbătă.
Ea se află în arest preventiv, fiind cercetată într-un dosar de corupţie cu un prejudiciu de peste 62 milioane de euro.
CSM a decis suspendarea Alinei Bica din magistratură
UPDATE Secţia de procurori a Consiliului Suprem al Magistraturii a decis luni dimineaţă suspendarea din magistratură a Alinei Bica, fosta şefă a DIICOT, până la soluţionarea anchetei.
Astăzi, Consiliul Superior al MAgistraturii a dispus suspendarea din calitatea de procuror magistrat a fostei şefe a DIICOT.
Totodată, Consiliul a luat act şi de demisia Alinei Bica de la conducerea DIICOT.
"Secţia pentru procurori a CSM a decis suspendarea din funcţia de procuror, până la soluţionarea definitivă a cauzei, a Alinei Bica, ca urmare a arestării preventive şi de asemenea Secţia pentru procurori a decis încetarea la DIICOT a activităţii Alinei Bica, la cererea ei şi continuarea activităţii la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unitate de unde a provenit la momentul accederii în DIICOT, respectiv decembrie 2004", a declarat luni Gheorghe Muscalu, vicepreşedinte al CSM, citează Agerpres.
Pe perioada suspendării, Alina Bica nu mai este magistrat şi nu îşi poate desfăşura activitatea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar dacă va fi condamnată definitiv, atunci ea va fi exclusă din magistratură.
Alina Bica şi-a depus demisia din funcţia de procuror şef al DIICOT şi procuror DIICOT.
Până la numirea unui nou procuror şef al DIICOT, conducerea acestei structuri din Ministerul Public va fi asigurată de Elena Giorgiana Hosu, procuror şef adjunct.
Alina Bica este arestată preventiv, pentru 30 de zilei, în dosarul despagubirilor aprobate pentru un teren supraevaluat.
Tot astăzi, ar putea ajunge în parlament solicitarea procurorilor DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Marko Attila urmărit penal pentru abuz în serviciu în acelaşi dosar.
Sâmbătă, Alina Bica a fost arestată preventiv pentru 30 de zile într-un dosar de corupţie.
Acuzaţiile se referă la perioada când aceasta a făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, reprezentând Ministerul Justiţiei, unde ocupa funcţia de secretar de stat.
Potrivit DNA, în această calitate, Alina Bica şi ceilalţi membri ai comisiei au acceptat să-i plătească unui om de afaceri, ca despăgubire pentru un teren situat în Bucureşti, o sumă de bani mult mai mare decât valoarea reală cuvenită.
Potrivit redactorului RRA, tot astăzi, este de aşteptat să ajungă la Parlament solicitarea procurorilor anticorupţie de ridicare a imunităţii deputatului Marko Attila, membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în 2011.
Alina Bica s-a predat sâmbătă dimineaţa la arestul Poliţiei Capitalei.
Mandate de arestare preventivă au primit şi Emil Nuţiu, expert evaluator; Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.
Decizia instanţei nu este definitivă, dar executorie.
Magistraţii Înaltei Curţi au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a şefei DIICOT, Alina Bica, şi a altor trei persoane acuzate într-un dosar privind acordarea de despăgubiri ilegale.