Preşedintele Băsescu a semnat decretul de numire a lui Teodor Meleşcanu
Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul prin care se ia act de demisia lui Titus Corlăţean din funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi decretul de numire a lui Teodor Meleşcanu în funcţia de ministru al MAE.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 10 Noiembrie 2014, 13:57
UPDATE Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a lui Teodor-Viorel Meleșcanu în funcţia de ministru al Afacerilor Externe va avea loc la ora 17.30, la Palatul Cotroceni.
"Președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni, 10 noiembrie a.c., Decretul prin care se ia act de demisia domnului Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe, şi se constată încetarea funcţiei acestuia de membru al Guvernului.
De asemenea, domnul președinte Traian Băsescu a semnat luni, 10 noiembrie a.c., Decretul prin care se numeşte domnul Teodor-Viorel Meleşcanu în funcţia de ministru al Afacerilor Externe", precizează Administraţia Prezidenţială.
Teodor Meleşcanu a fost propus de premierul Victor Ponta pentru funcţia de ministrul de Externe.
Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că i-a înaintat preşedintelui Traian Băsescu, propunerea ca Teodor Meleşcanu să fie noul ministru de Externe.
"Am acceptat demisia lui Titus Corlăţean din funcţia de ministru de externe şi am trimis preşedintelui Traian Băsescu propunerea ca Teodor Meleşcanu să ocupe funcţia de ministru de externe şi să organizeze, conform dispoziţiilor legale, desfăşurarea votului în diaspora, cu respectarea legii şi a instituţiilor publice", a spus Victor Ponta, într-o declaraţie de presă organizată la Palatul Victoria.
Cu putin timp înainte, ministrul de externe Titus Corlăţean şi-a anunţat demisia pe fondul controverselor privind înfiinţarea de noi secţii de vot pentru românii din străinătate.
Ponta acuză presiuni politice
Premierul Victor Ponta susţine că nu există baza legală pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate şi denunţă presiunile făcute asupra fostului ministru de Externe Titus Corlăţean în această direcţie.
"Există o latură politică ce deturnează sensul campaniei electorale şi al alegerilor, presiunile inadmisibile şi inacceptabile făcute de către preşedintele Traian Băsescu şi de candidatul KIaus Iohannis, care solicită instituţiilor statului, MAE, să încalce legea în scopul evident ca duminică să poată fi contestat rezultatul votului", a mai spus premierul Victor Ponta.
AUDIO Declaraţia de presă a premierului Victor Ponta
Misiunea lui Meleşcanu la Ministerul de Externe
Teodor Meleşcanu va avea misiunea ca în perioada imediat următoare să organizeze, conform dispoziţiilor legale şi dispoziţiilor BEC, desfăşurarea votului în diaspora, astfel încât să fie respectat dreptul fundamental la vot al fiecărui cetăţean român.
Toate acestea se vor face cu respectarea legii şi a instituţiilor publice, a punctat premierul Victor Ponta.
Guvernul sprijină financiar votul în diaspora
Premierul susţine că nemulţumirea românilor din diaspora privind problemele existente la votul din turul I este justificată.
Victor Ponta anunţă că Guvernul va sprijini toate măsurile privind simplificarea procedurilor de vot în străinătate.
"Nemulţumirea acestora (românilor din diaspora n.r.) faţă de problemele de organizare din 2 noiembrie este legitimă şi măsurile dispuse de BEC şi de Ministerul Afacerilor Externe privind reducerea timpului pentru procedurile administrative şi creşterea capacităţii logistice a secţiilor din exterior vor fi sprijinite mâine în şedinţa de guvern, vom aloca absolut toate resursele financiare necesare pentru ca acestea să poată fi implementate", a susţinut premierul.
Nemulţumiri în diaspora
Românii din mai multe ţări europene s-au plâns că la primul tur de scrutin au aşteptat ore întregi la coadă fără a reuşi de cele mai multe ori să voteze.
Între timp, la ambasade au fost depuse mai multe propuneri ale românilor din străinătate de înfiinţare de noi secţii de vot.