Preşedintele Băsescu a promulgat legea pentru înfiinţarea ASF
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul de promulgare a Legii pentru aprobarea OUG 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Articol de Flori Doman, 23 Aprilie 2013, 17:47
Administraţia Prezidenţială a anunţat marţi că şeful statului Traian Băsescu a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Preşedintele Traian Băsescu declarase anterior, marţi, la Craiova, că va promulga în cursul zilei legea pentru înfiinţarea instituţiei.
Tot marţi, Comisiile de buget-finanţe şi comisiile economice din Senat şi Camera Deputaţilor i-au validat, în urma audierilor, pe Dan Radu Ruşanu pentru funcţia de preşedinte al ASF şi pe Daniel Dăianu pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al acestei instituţii.
Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni miercuri la ora 10.00 în şedinţă comună pentru a vota membrii în Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, a anunţat marţi secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici, după şedinţa Birourilor Permanente ale Parlamentului.
Preşedintele Băsescu nu mai avea dreptul să întoarcă legea la Parlament
Legea pentru înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară a mai fost trimisă şi în martie la promulgare, însă preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului să o reexamineze. Legea a fost aprobată din nou săptămâna trecută, Parlamentul respingând observaţiile şefului statului.
În 18 aprilie, actul normativ a fost trimis din nou la promulgare. Conform Constituţiei, preşedintele nu mai avea dreptul să întoarcă legea la Parlament.
Guvernul a decis în luna decembrie a anului trecut, prin ordonanţă de urgenţă, să desfiinţeze autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care ţin de BNR, astfel că atribuţiile şi tot personalul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vor fi preluate de către o nouă instituţie - Autoritatea de Supraveghere Financiară.
ASF este condusă de un consiliu format din 17 membri, din care un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi.