Preşedintele Băsescu a promulgat Legea pensiilor
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea prin care a fost modificată şi completată Legea Pensiilor. Actul normativ prevede, între altele, că pensiile vor fi indexate de la 1 ianuarie cu 4% şi că valoarea punctului de pensie este în 2013 de 762,1 lei.
Articol de Flori Doman, 12 Februarie 2013, 15:28
UPDATE Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, marţi, că pensiile majorate vor fi plătite în cursul lunii februarie şi vor include toate drepturile aferente primelor două luni din an, aşa cum au rezultat acestea în urma creşterii punctului de pensie la 762,1 lei.
"Am luat toate măsurile necesare astfel încât pensionarii, în cursul lunii februarie, să-şi primească pensiile majorate atât cu drepturile aferente lunii februarie, cât şi cu cele ale lunii ianuarie. În funcţie de planificarea pe care o au la primirea pensiilor, acestea se vor primi majorate", a spus Mariana Câmpeanu, citată de Agerpres.
Ministrul a precizat că "toate sumele necesare acestei majorări au fost cuprinse în Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat pe 2013 şi că nu va exista niciun fel de probleme cu plata, tot anul".
Totodată, ministrul Câmpeanu a apreciat faptul că legea care a permis modificarea, în 2013, a punctului de pensie "a fost promulgată atât de repede".
Traian Băsescu a promulgat Legea majorării pensiilor
Şeful statului, Traian Băsescu, a semnat, marţi, Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, anunţă Administraţia Prezidenţială.
Odată cu această promulgare, pensiile vor fi indexate cu 4%.
Ordonanţa prevede că valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
Potrivit proiectului de lege, în anul 2013 valoarea punctului de pensie este de 762,1 lei.
"Începând cu anul 2013, indicatorii (...) utilizaţi la stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul următor sunt cei definitivi cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică", se precizează în ordonanţa de urgenţă.
Totodată, indicele de corecţie determinat pentru drepturile iniţiale de pensie care se deschid în cursul anului 2013 este 1,06 şi se aplică şi punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011.
Pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011, actul normativ prevede că indicele de corecţie se aplică asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat în plată în luna intrării în vie a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Amintim că, în data de 29 ianuarie, majorarea pensiilor a fost aprobată de către Parlament. Pentru creşterea pensiilor au votat 307 parlamentari, în timp ce doi s-au abţinut.