Preşedintele are consultări, la Cotroceni, cu partidele parlamentare
Preşedintele Traian Băsescu are programate, miercuri, consultări cu partidele parlamentare pe marginea summit-ului Consiliului European de la Bruxelles.
Articol de Simona Mihăescu, 14 Decembrie 2011, 10:50
Şeful statului se va întâlni separat cu reprezentanţii USL, iar ulterior va discuta şi cu liderii PDL, UDMR, UNPR şi cu cei ai grupului minorităţilor naţionale.
Potrivit comunicatului de presă, preşedintele Traian Băsescu se va întâlni cu reprezentanţii USL, separat, de la ora 14.00.
De la ora 15.00, şeful statului va avea consultări cu reprezentanţii PDL, UDMR, UNPR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
De la ora 16.00, preşedintele României se va consulta cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, iar la ora 17.00 sunt programate consultări ale preşedintelui Traian Băsescu cu premierul Emil Boc.
USL a solicitat consultări separate
Liderii USL au anunţat la sârşitul săptămânii trecute, că doresc o discuţie separată cu preşedintele Traian Băsescu şi eventual, cu premierul Emil Boc pe tema summit-ului Uniunii Europene.
Este condiţia pe care liderii opoziţiei o impun pentru a merge la discuţiile convocate, miercuri, la Cotroceni, a declarat, luni, copreşedintele USL, Crin Antonescu.
"Suntem dispuşi la acest dialog, avem o poziţie pe care deja am anunţat-o, cei cinci paşi, aşa cum îi vedem noi, şi desigur că suntem deschişi unui dialog cu puterea. În sensul acesta trebuie să precizăm că suntem gata oricând să purtăm un dialog cu puterea, adică cu preşedintele şi, eventual, dacă doreşte să fie însoţit de primul-ministru sau de ministrul finanţelor, cine doreşte domnia sa", a spus Crin Antonescu.
El a mai spus că trebuie să existe o dezbatere corectă asupra elementelor cuprinse în acordul interguvernamental şi asupra obligaţiilor ce decurg din acesta.
La rândul său, copreşedintele USL, Victor Ponta, a arătat că modificarea Constituţiei ar trebui făcută doar după organizarea de alegeri anticipate.
PDL susţine revizuirea Constituţiei
PDL consideră că singura cale de asumare a măsurilor decise la Consiliul European este revizuirea Constituţiei pentru limitarea deficitului şi a datoriei publice.
Premierul Emil Boc a afirmat că o decizie de neparticipare la acest acord ar fi una de autoexcludere din Uniunea Europeană, iar România ar fi izolată.
"Decizia noastră de a fi parte a Acordului interguvernamental face parte din politica noastră de a nu avea o Europă separată, cu două nivele, cu două ritmuri sau cu mai multe tipuri de politici economice. Respectarea criteriilor din Acordul interguvernamental de guvernanţă fiscală înseamnă garanţia că România va intra în zona euro în 2015", a spus Emil Boc.