Preşedintele ar putea fi suspendat mai uşor de Parlament
Potrivit unei decizii a Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, hotărârile Parlamentului ar putea să nu mai fie judecate de Curtea Constituţională a României, iar dacă preşedintele ţării ar fi suspendat, decizia ar rămâne definitivă.
Articol de Mihaela Dragomir, 14 Iunie 2012, 11:12
Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil, miercuri, proiectului care modifică legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale cu cinci voturi "pentru" şi două "împotrivă".
Voturile "împotrivă" au venit de la deputaţii PDL, Gabriela Andronache şi Silviu Prigoană.
Practic, propunerea aprobată reprezintă revenirea la forma de dinainte de 2010 a aliniatului 1 al art.27 din Legea Curţii Constituţionale.
În expunerea de motive a propunerii legislative, iniţiatorii susţin că prin modificările aduse înainte de 2010 se încarcă în mod excesiv activitatea Curţii Constituţionale, ceea ce dăunează bunului mers al activităţii acesteia şi exercitării rolului de arbitru instituţional.
De altfel, şi vicepreşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Florin Iordache, susţine că propunerea reprezintă o revenire la normalitate.
Faptul că în prezent orice lege poate fi atacată la Curtea Constituţională nu poate decât să însemne că supralegalizează peste Parlament.
"Curtea Constituţională are un rol bine definit, legile vor putea fi în continuare atacate la Curtea Constituţională. Este vorba numai de hotărârile pe care le ia Parlamentul. De ce? Noi considerăm că o hotărâre pe care a luat-o Parlamentul să nu mai poată fi supralegalizată de către Curtea Constituţională", a declarat Florin Iordache.
La rândul său, deputatul PDL Silviu Prigoană, care a şi votat împotriva acestei propuneri, a declarat că se aştepta la schimbări legislative, potrivit unei promisiuni făcute de premierul Victor Ponta când acesta era în opoziţie.
Silviu Prigoană spune însă că schimbările pe care le aştepta erau ordonanţe şi proiecte de legi care să mărească veniturile populaţiei.
Proiectul de lege va intra, joi, la vot final în Camera Deputaţilor, dar decizia aparţine senatorilor.
Actul mai trebuie să treacă şi de Comisia juridică din Senat, precum şi de plenul acestei camere care este for decizional în acest caz.
Proiectul de lege trebuie să fie promulgat şi de preşedintele Traian Băsescu.