Preşedintele ar putea fi demis mai uşor. Legea referendumului, la vot în Senat
Comisia juridică a Senatului a aprobat, luni, propunerea legislativă care modifică Legea referendumului, astfel încât demiterea preşedintelui să se poată realiza cu votul majorităţii voturilor valabil exprimate la referendum.
Articol de Alina Dobrinescu, 18 Iunie 2012, 16:25
Propunerea legislativă care modifică Legea referendumului, aprobată de Senat, urmează să intre luni în dezbaterea plenului.
Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă , a declarat că iniţiativa legislativă a întrunit acordul majorităţii membrilor comisiei, fiind realizată o "reparaţie" a Legii referendumului.
"Am revenit la forma iniţială a legii, astfel încât demiterea poate fi aprobată cu majoritatea voturilor valabil exprimate, spre deosebire de forma actuală în care este nevoie de votul majorităţii alegătorilor", a explicat Greblă.
El a precizat că actuala reglementare, introdusă la începutul acestui an, face imposibilă demiterea preşedintelui prin vot, întrucât este puţin probabil ca la un referendum să se prezinte la urne şi să voteze favorabil jumătate din numărul alegătorilor.
Radu Berceanu: Erau necesare trei zile pentru studierea raportului
La rândul său, chestorul Senatului Radu Berceanu a declarat că reprezentanţii USL au solicitat în şedinţa Biroului Permanent introducerea pe ordinea de zi a plenului de luni a proiectului de lege care modifică legea referendumului.
Radu Berceanu a adăugat că, potrivit Regulamentului Senatului, ar fi fost necesare trei zile pentru studierea raportului de către senatori.
''Modificarea legii referendumului este o problemă care, probabil, va suscita dezbateri pentru că această modificare, în clipa de faţă, adică cu două ore înainte de începerea şedinţei de plen, nu are raport de la comisii. Un proiect are raport doar în momentul în care este în căsuţele senatorilor. În conformitate cu Regulamentul, senatorii trebuie să aibă trei zile de când primesc raportul şi apoi poate să intre în plen. Nu vom cere retrimiterea la comisie. Este un Regulament. Punct'', a spus democrat-liberalul.
Radu Berceanu şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la modificarea legii referendumului, afirmând că modificările au fost făcute ''forţat'', USL dovedind ''că exercită puterea până la cotor''.
''Văd această modificare ca fiind una politică. Văd că sunt din ce în ce mai multe lucruri făcute fără niciun fel de perdea sau delicateţe. Erau cu totul alte păreri despre cum trebuie să fie relaţia dintre Putere şi Opoziţie mai acum vreo lună şi ceva, cum trebuie respectat Regulamentul, ce se poate face şi ce nu. Lucrurile or să meargă înainte şi fiecare va trage concluziile respective. Nu cred că trebuie neapărat făcute nişte lucruri atât de intempestiv şi de forţat. Dumnealor au probabil ca scop să arate ce forţă şi ce muşchi politici au şi mai ales ce fac ei când sunt la putere cu puterea, adică o exercită până la cotor'', a spus acesta.
Proiectul a primit aviz favorabil de la Camera Deputaţilor
Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil, miercuri, proiectului care modifică legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale cu cinci voturi "pentru" şi două "împotrivă".
Practic, propunerea aprobată reprezintă revenirea la forma de dinainte de 2010 a aliniatului 1 al art.27 din Legea Curţii Constituţionale.
În expunerea de motive a propunerii legislative, iniţiatorii susţin că prin modificările aduse înainte de 2010 se încarcă în mod excesiv activitatea Curţii Constituţionale, ceea ce dăunează bunului mers al activităţii acesteia şi exercitării rolului de arbitru instituţional.
Proiectul de lege trebuie să fie promulgat şi de preşedintele Traian Băsescu.