Președintele Agenţiei de Mediu demisionează
Președintele Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului, Jozsef Nagy a anunţat că luni va demisiona din funcţie pe fondul scandalului generat de ”certificatele verzi”.
Articol de Oana Negrea, 27 August 2011, 19:19
Jozsef Nagy a declarat, sâmbătă, pentru Radio România Actualități, că își va înainta demisia, deși nu se consideră vinovat pentru posibila suspendare a României de la tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera.
El a susținut că, vina aparține predecesorilor săi care nu au facut la timp analizele și raportările necesare.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care s-a aflat, sâmbată, într-o vizita de lucru în localitatea covasneană Zagon, a declarat că îi va accepta demisia și îl va schimba din funcție și pe vicepreședintele ANPM, iar luni sau marti va anunța noua conducere a instituției.
Schimbarea vine dupa ce premierul Emil Boc a spus că ”vrea capul” președintelui ANPM, în cazul în care România va fi suspendata de la tranzactionarea certificatelor verzi.
”Capul şefului de la Agenţia de Protecţia Mediului trebuie să fie pe masă dacă acest lucru se va întâmpla, (trebuie - n.r.) şi un plan foarte, foarte riguros ca în maxim şase luni să se poată relua tranzacţionarea acestor certificate. Dar vreau capete jos dacă o asemenea decizie se ia împotriva României şi cei vinovaţi să plătească”, a declarat, vineri, după interviul de la Radio România Actualități, premierul Emil Boc.
Pierderi uriașe pentru România
Statul român riscă să piardă sute de milioane de euro din cauza unei posibile suspendări de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon anunța, vineri, ministrul mediului, Laszlo Borbely.
Decizia va fi luată la începutul săptămânii viitoare, cel mai probabil la finalul reuniunii Comitetului Internaţional pentru Implementarea Protocolului de la Kyoto.
Situaţia este generată de raportul incomplet prezentat de România privind cantitatea emisiilor de gaze cu efect de seră, întocmit de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.
Potrivit ministrului mediului, România deține 300 de milioane de certificate verzi valoarea estimată oficial a unui certificat fiind de 3,5 euro în luna decembrie a acestui an.
Astfel, pierderile statului român, în cazul luării unei decizii de suspendare de la tranzacționarea certificatelor verzi sunt estimate de specialiști la aproape un miliard de euro.
László Borbély declara, la Târgu Mureș, că au mai fost și alte țări suspendate de la tranzacționarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, dar că speră ca acest lucru să nu se întâmple în cazul României.
"Mai precis, Bucureștiul nu a fost în stare să raporteze corect cantitatea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel național, să facă un așa-numit inventar al acestora", a declarat pentru Mediafax o sursă din echipa de experți în Protocolul de la Kyoto a unei instituții de mediu din București.
Suspendarea României de la tranzacţionarea acestor certificate a fost propusă la reuniunea de la Bonn din 6-8 iulie a Comitetului ONU.
O nouă reuniune a forului respectiv se desfăşoară în aceste zile în oraşul german.
Analiza situaţiei României este pe agenda de lucru, iar o decizie va fi luată cel mai probabil luni.