Preşedintele a promulgat legea privind demiterea şefului statului prin referendum
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, luni, legea care prevede că demiterea şefului statului trebuie aprobată la referendum de majoritatea cetăţenilor înscrişi pe listele electorale.
Articol de Flori Doman, 09 Aprilie 2012, 18:22
Potrivit noii legi, demiterea preşedintelui prin referendum va fi mai greu de realizat. Şi asta pentru că demiterea şefului statului trebuie aprobată de majoritatea cetăţenilor înscrişi în listele de votare, adică de aproape nouă milioane de oameni.
Conform prevederilor în vigoare până acum, demiterea preşedintelui se putea face dacă întrunea majoritatea voturilor valabil exprimate la referendum.
Legea de aprobare a OUG 103/2009, promulgată de către preşedintele Băsescu, instituie un termen de 20 de zile în care Legislativul trebuie să dea un răspuns la solicitarea şefului statului pentru referendum şi prevede că acesta se poate organiza în aceleaşi secţii de votare cu alegerile.
Ordonanţa de urgenţă, respinsă iniţial de Legislativ în 2009, prevede ca punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de preşedintele României urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea şefului statului.--fb1
Potrivit Ordonanţei, dacă Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere în 20 de zile, preşedintele va putea emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită.
De asemenea, dacă referendumul are loc simultan cu alegerile parlamentare, prezidenţiale, europarlamentare sau locale, cele două scrutine se vor desfăşura în aceleaşi secţii de votare.
După respingerea OUG 103/2009 în Parlament, preşedintele Băsescu a transmis Legislativului, în noiembrie 2009, o cerere de reexaminare, în care solicita aprobarea ordonanţei.
În aprilie 2011, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins cererea de reexaminare a şefului statului.
Actul normativ a fost transmis însă Camerei Deputaţilor, iar Comisia juridică a adoptat un raport de admitere, în 7 martie.
Comisia a adoptat şi un amendament al deputaţilor PDL Mircea Toader, Daniel Buda şi Gabriel Andronache, potrivit căruia demiterea preşedintelui ţării este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale.
În 27 martie, plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, a aprobat cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu la OUG 103/2009, în forma aprobată de Comisia juridică.
Conform prevederilor în vigoare până acum, demiterea preşedintelui se putea face dacă întrunea majoritatea voturilor valabil exprimate la referendum.