Preşedintele a promulgat Codul de procedură fiscală şi Legea amnistiei
Codul de procedură fiscală a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.
Articol de Radio România, 20 Iulie 2015, 13:46
Codul de Procedură Fiscală, promulgat astăzi de preşedintele Klaus Iohannis, reglementează în special modul de aplicare a noului Cod Fiscal trimis spre reexaminare Parlamentului de către şeful statului.
Cele două coduri sunt interdependente, deoarece Codul Fiscal stabileşte structura şi nivelul taxelor şi impozitelor, pe când Codul de Procedură Fiscală reglementează modul în care aceste taxe şi impozite sunt administrate, dar şi relaţia dintre stat şi contribuabil.
Situaţia promulgării Codului de Procedură Fiscală de către preşedintele Klaus Iohannis şi retrimiterea Codului Fiscal spre reexaminare Parlamentului creează, în acest moment, un decalaj de aplicabilitate a celor două acte normative, până la găsirea unei soluţii de sincronizare a intrării în vigoare a acestora.
Un alt act normativ promulgat astăzi de preşedinte este Legea amnistiei fiscale, diferită de Codul de Procedură Fiscală şi de Codul Fiscal.
Aceasta se referă la anularea unor obligaţii fiscale ale persoanelor cu activităţi independente şi a sumelor neachitate până la 1 iunie 2015, care provin din venituri deductibile, cum ar fi diurnele şoferilor de transport internaţional sau veniturile celor recrutaţi de agenţii de muncă temporară.
Tot astăzi, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat modificările aduse Legii parteneriatului public-privat, Legea privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor şi pe cea referitoare la organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.
Actul normativ mai prevede că Autoritatea Electorală Permanentă va avea statutul de unică autoritate de management electoral, inclusiv pentru organizarea şi desfăşurarea procesului electoral din străinătate.
În diaspora vor fi organizate secţii de votare şi în localităţile unde locuiesc cel puţin 100 de alegători români, potrivit Registrului Electoral.
Condiţia este ca aceştia să se înscrie în registru printr-o cerere scrisă adresată Autorităţii în care să specifice adresa de reşedinţă în statul respectiv.