Președintele a convocat o ședință pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă
Preşesintele Klaus Iohannis a convocat o şedinţă cu responsabilii din Guvern care lucrează la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Articol de Oana Bâlă, 23 Aprilie 2021, 10:12
Şeful statului a menţionat că acest plan va fi îmbunătăţit şi acceptat de Comisia Europeană.
Pe acest subiect s-a referit ieri şi premierul Florin Cîţu, care a precizat că România se află în negocieri cu Comisia Europeană pentru acest plan naţional şi că nu este adevărat că el a fost refuzat, ci s-a pus doar în discuţie remodelarea lui.
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost adoptat recent de Guvern şi reprezintă un mecanism în urma căruia vor fi alocaţi României o serie de bani europeni.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că mai multe state se află în situaţia României, pentru că Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă, menit să îi ajute pe membrii Uniunii Europene să combată efectele pandemiei, este unul nou şi trebuie să fie bine înţeles de fiecare ţară.
Preşedintele României şi-a manifestat încrederea că proiectele vor fi îmbunătăţite, astfel încât să fie acceptate de către Comisia Europeană.
Klaus Iohannis: Vom evalua primul feedback al Comisiei, vom îmbunătăţi planul, Ministerul se va prezenta, din nou, la Comisie cu planul îmbunătăţit şi, în final, sunt convins că el va fi acceptat şi vom putea să folosim aceşti bani. Este o sumă foarte mare, 30 de miliarde de euro. Avem şanse imense să punem în practică reforme care s-au tot amânat şi avem şansa să facem investiţii care, până acum, tot din lipsă de bani nu s-au realizat.
Premierul Florin Cîţu a explicat că Forul European nu a respins documentul, ci a pus în discuţie o remodelare a sa. România a primit, în această săptămână, 100 de pagini de opinii de la Comisia Europeană, privind Planul de Redresare, a precizat ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Cristian Ghinea.
El a adăugat că în viziunea oficialilor europeni, suma alocată pentru infrastructura de transport este prea mare, în timp ce pe partea de irigaţii, opiniile diferă în legătură cu impactul asupra mediului.