Preşedintele a amânat consultările cu partidele
Preşedintele Traian Băsescu a luat decizia amânării consultărilor cu partidele politice, după ce premierul Emil Boc şi-a anunţat, luni, demisia.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 05 Februarie 2012, 14:15
Preşedintele Traian Băsescu îi invitase pe reprezentanţii partidelor şi ai formaţiunilor politice parlamentare la consultări privind perspectivele ratificării de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară.
Preşedintelea amânat însă, consultările cu partidele parlamentare, pentru că tema discuţiilor a fost schimbată.
Consilierul prezidenţial, Valeriu Turcan a precizat, la Radio România, că şeful statului a fost anunţat de premierul Emil Boc despre decizia sa de a-şi depune mandatul şi, prin urmare, trebuie organizate consultări în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.
Şeful statului a explicat că în cursul zilei de luni, va fi finalizat calendarul de consultări şi vor fi trimise invitaţii către partidele parlamentare.
PDL susţine Tratatul fiscal
Mandatul delegaţiei PDL care va participa la consultările cu şeful statului va fi stabilit în cadrul Biroului Permanent Naţional de luni al partidului, a afirmat liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader.
"Sigur, PDL va participa la întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu, iar mandatul pe care îl dăm noi delegaţiei va fi stabilit în Biroul Permanent. În mod normal orice mandat al unei delegaţii se fixează într-un for politic. Pot să vă spun clar că tratatul (Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară - n.r.) îl susţinem categoric. Iar pe celelalte teme avem un punct de vedere pe care urmează să-l discutăm în Biroul Permanent", a afirmat Toader.
Şi ceilalţi parteneri ai coaliţiei, UDMR, UNPR şi grupul minorităţilor naţionale, şi-au anunţat prezenţa la întâlnirea cu şeful statului.
Uniunea Naţională pentru Progresul României va fi reprezentată de preşedinţii Gabriel Oprea, Marian Sârbu şi Cristian Diaconescu, progresiştii considerând că dialogul cu privire la ratificarea de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară reprezintă o bună ocazie pentru toate forţele politice responsabile să-şi exprime şi să facă dovada angajamentului ferm de a păstra şi consolida pe termen lung stabilitatea economică a ţării.
USL: Este tardivă încercarea preşedintelui de a fi mediator
Liderii Uniunii Social Liberale vor fi şi ei prezenţi la consultările de la Palatul Cotroceni, mandatul cu care se vor prezenta urmând să fie stabilit în şedinţa de luni a USL.
"USL va participa la consultările de la Cotroceni, iar mandatul cu care ne vom prezenta îl vom stabili luni în şedinţa USL. Oricum, mi se pare tardiv pentru preşedinte să-şi intre în mandatul constituţional pe care i l-au dat cetăţenii, acela de a fi mediator, atât timp cât dânsul s-a comportat şi s-a şi declarat a fi un jucător", a afirmat preşedintele PC, Daniel Constantin.
Reprezentanţii Uniunii Social Liberale sunt aşteptaţi la Palatul Cotroceni la ora 12,00, iar reprezentanţii Partidului Democrat Liberal, Uniunii Democrate Maghiare din România, Uniunii Naţionale pentru Progresul României şi Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale la ora 13,00.